Hayvanlar

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Tüylü bir dost sahiplenmeye karar vermeden önce bunun büyük bir sorumluluk olduğunu bilmeli, bu güzel kararın geçici bir heves olmadığından emin olmalı ve evlat edindiğin yavru köpeğin, ortalama 10-13 sene boyunca seninle kalabileceği bir ortamı sağlayabileceğini garanti etmelisin. “En kötü ihtimalle ben de başkasına veririm, iyi birilerini bulup sahiplendiririm” diye düşünme çünkü köpekler ilk sahiplerine, bir ömür boyu sürecek şekilde yoğun bir biçimde bağlanırlar..

Bir ömür sorumluluğunu alabileceğine inanıyorsan bile, hayatta her daim kontrolün dışında durumlar oluşabileceğini, tüylü dostunu yanında götüremeyeceğin yolculuklara çıkmak zorunda kalabileceğini hesap et ve köpek sahibi olmadan önce bununla ilgili ayarlamaları mutlaka peşinen yap. Örneğin olası bir acil durumda köpeğini kime emanet edeceğini belirle.. Eğer köpeğine bakacak bu sorumluluğu senin adına üstlenecek yakın bir arkadaşın ya da akraban yok ise; şehrinde bulunan en iyi köpek otelleri, dostunun bakımını senin yokluğunda profesyonel bir şekilde üstlenebilir.. Ama doğru yeri bulduğundan emin olmalısın!

Köpek Sahibi Olmadan Önce Mutlaka Gözden Geçirmeniz Gereken Maddeler

  • Karar verirken asla acele etme! İyi düşün!

Köpek sahibi olmak fikri seni çok heyecanlandırıyor olabilir ama bunun basit bir oyun olmadığını bilmelisin. Artılarını ve eksilerini düzgün bir şekilde tartmalı kararını ona göre almalısın.

Yaşadığın yer köpek beslemek için uygun mu? Apartman dairesinde mi yaşıyorsun yoksa bahçeli bir evde mi? Köpeğin havladığı zaman sorun olmayacağından emin olmalısın. Komşularının evcil hayvanlara karşı bakışı nedir? Sevimli köpeğin eve geldikten sonra sağa sola çişini kakasını yapmaya başladığı zaman, sabırla eğitimini verebilecek misin yoksa sinirlenecek misin? Ya peki sağı solu terlikleri ayakkabıları ve masaların kenarlarını kemirmeye başladığı zaman?

Eve getireceğin hayvanın kedilere oranla çok daha ağır ve yoğun bir bakım gerektirdiğini, sosyal bir hayvan olduğunu, ilgi ve sevgi bekleyeceğini unutma.. Köpeğinle yeterince ilgilenebilecek bir mesleğe sahip misin? Yoksa gün içerisinde uzun saatler evde yalnız mı kalacak? Kalacak ise geldikten sonra tüm gün beklediği ilgiyi ve sevgiyi verebilecek misin?

  • Maddi Durumun Bir Canın Sorumluluğunu Almaya Yeterli mi?

Özellikle yavru köpek sahipleneceksen, ilk yıl pek çok aşısının olduğunu unutma. Veteriner hekim masraflarına ek olarak muhtemel eğitim için harcayacağın parayı, tuvalet eğitimi sırasındaki pedleri, spreyleri v.b. ürünlerin masraflarını hesaba kat. Ayrıca ilerleyen zamanlarda da aşılarına ve rutin muayenelerine ek olarak çıkabilecek extra bir doktor masrafı, pek çok kez insan doktorlarının masrafından kat be kat pahalı olabiliyor. Tüylü dostunun sağlıklı ve kaliteli bir ömür geçirmesi için de, köpeklere özel üretilmiş uygun mamaları alman gerektiğini ve lezzetli-besleyici mamaların yekün tutabileceğini de mutlaka hatırla.

Ayrıca birlikte yaşadığınız süre boyunca birlikte gideceğiniz tatiller ve seyahatlar gibi durumlarda, köpeğin de ek bir aile üyesi gibi ek masrafı olabiliyor. Hatta çoğu kez bir çocuktan daha masraflı bile olabiliyor.

Köpeği sahiplendikten sonra bu masrafların altından kalkamayabileceğini düşünüyorsan, hemen vazgeç!

  • Egzersiz İhtiyacını Karşılayabileceğin Bir Köpek Evlat Edinmelisin

Diğer tüm şartların uygunsa ama tembel bir insansan, yürüyüş yapmayı pek sevmiyorsan köpek sahiplenmek çok da iyi bir fikir olmayabilir ama diğer yandan da tamamen bir engel de değil. Köpeklerin günlük egzersiz ihtiyaçları ırktan ırka ciddi farklılıklar gösterir. Bazı ırklara günde yarımşar saatlik düşük tempolu yürüyüşler, hatta ve hatta bazılarına evin içinde iki top peşinden koşuşturmak bile yeterli gelirken, diğer türler için günlük uzun saatler süren yoğun tempolu yürüyüşler ya da koşular gerekebilir. Bu yüzden köpek sahiplenmeden önce kendini tanı, yapabileceklerini bil, egzersiz ihtiyacını karşılayamacağın bir köpeği sahiplenme zira aksi takdirde, köpek enerji atma ihtiyacını eve zarar vererek çıkarabilir ki böyle bir durum oluşmasını hiç kimse istemez.

  • Evdeki Diğer Aile Üyelerinin de Seninle Hemfikir Olduğundan Emin Ol

Evde yalnız yaşamıyorsan, diğer aile üyelerinin ya da ev arkadaşlarının da bu tüylü dostun gelişini desteklemeleri elzem bir durum. Evdeki sakinlerden tek bir tanesi dahi köpek alınmasına karşı ise, işler hiç beklemediğin şekilde sarpa sarabilir. Ayrıca evde 2-8 yaş arası çocuğun var ise, bu yaş grubundaki çocuklarda kıskançlık sebebiyle hayvana karşı agresyon sıklıkla gözlemlendiğinden, köpek sahibi olmak için çocuğunun biraz büyümesini bekleyebilirsin. Çocuğunun karakterine ve evde dengeyi kurabileceğine inanıyorsan tabi ki bu madde görmezden gelinebilir ama aldığın hayvan, çocuğuna alacağın peluş bir oyuncak değil. Bunu defalarca kez tekrar etmeli, iyice anlamalısın..

  • Mümkünse Barınaktan Yetişkin Köpek Al

Barınaklarda, bir heves ile alınmış ve sokağa atılmış, birbirinden güzel huylu, sevimli, cana yakın ve size mükemmel bir can dostu olabilecek köpek bulabilirsin. Yavru köpek almak, düzgün bir eğitim vererek yetiştirmek açısından tabi ki daha kolay ve avantajlı ama yetişkin ve yardıma ihtiyacı olan bir cana el uzatmanın manevi hazzı da paha biçilemez. Üstelik köpeği eve getirip de sana biraz alıştıktan sonra, minnet duygusunu sana nasıl da göstermeye başladığına kendi gözlerinle şahit olduğunda inanılmaz şaşıracaksın. Üstelik barınaktan alacağın bir köpek için para ödemek durumunda da değilsin..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.