Psikoloji

Korku Nedir?

Korku, bireyin fiziki ya da psikolojik olarak kendisine tehdit olarak gördüğü uyarıcılara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Korku, doğal olarak gerçekleşen biyolojik bir etken olduğu gibi kişinin herhangi bir olay, kişi ya da durumdan korkması, onları kendisine bir tehdit ve yaşamının sağlıklı bir şekilde devam etmesine engel olarak görmesi şeklinde de gerçekleşebilir. Korku, aynı zamanda bireyleri karar aşamasında etkileyen büyük bir güçtür. Türk Dil Kurumu korku kavramını şöyle açıklamaktadır: Korku, gerçek veya beklenen bir tehlike ile yoğun bir acı karşısında uyanan coşku, beniz sararması, ağız kuruması, kalp, solunum hızlanması vb. belirtileri olan veya daha karmaşık fizyolojik değişmelerle kendini gösteren duygudur.

Korkunun Sebepleri Nelerdir? 

Korkunun en büyük kaynağı geçmiş yaşantıdır. Özellikle çocukluk döneminde yaşanılan, görülen ve duyulan olay, kişi ve nesnelere karşı insanlar, ömürlerinin sonlarına kadar bir korku içinde yaşayabilirler. Korku, diğer türlü, geçmiş yaşantıya göre kıyasladığımızda çok az bir ihtimalle biyolojik ve genetik olabilir. Kişinin alerji olduğu bazı şeylere karşı korku içinde olması gibi.

Korkunun Belirtileri Nelerdir? 

  • Korku esnasında kalp atışları hızlanır,
  • Vücut ısısında ani değişimler meydana gelir,
  • El ve vücutta terlemeler gözlemlenir,
  • Nefes darlığı çekilir,
  • Ağız kuruluğu olur,
  • Göz bebeklerinde büyüme saptanır,
  • Ve son olarak çarpıntı olur.

Sonradan Oluşan Korkular Nelerdir? 

Sonradan oluşan korkuların genel özelliği psikolojik olan korkulardır. Mesela ”gelecek hakkında korku”, ”iş bulamama korkusu” gibi. Bu korkuların aynı zamanda en önemli noktası, çoğu zaman kaygı ve endişe ile paralellik göstermesidir.

Gereksiz Korkular 

Hayali olan korkulardır. Örneğin kişinin görmediği ya da anlamlandıramadığı uyaranlara karşı geliştirdiği refleksin ileri boyutlara ulaşmasıdır. Gereksiz korkular aynı zamanda zihni kurcalayan ve karar vermeyi en çok etkileyen korku türüdür. Örneğin yetişkin bir insanın (evli olduğunu varsayalım) hala babasından korkmasıdır.

Korkuyu Nasıl Yenebiliriz?

Korkuyu yenmenin tıbben kesin bir yolu olmamakla birlikte ilk çözüm korkunun kaynağını ortadan kaldırmaktır. Bu bir kişi olduğunda cinayetle sonuçlanır. Öbür türlü kişi, tahrip etme ya da işlevsiz hale getirme uğraşı içine girer. Ya da korktuğunuz şeylerin üstesinden gelmenin en etkili yolu, korktuğunuz şeylerin üstüne gitmektir. Korktuğunuz şeylerin üstüne gidin çünkü korktuğunuz kadar büyük olmadıklarını göreceksiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.