Mizah

Küçük Esnaf Yalanları

Esnafımız, gerek ticari zekaları gerek müşteri çekme hususundaki gelişmiş yetenekleri ile kendilerine hayranlık uyandıracak kadar meziyetli, muzip ve bir o kadar yalancıdır. Son sıfat, uymadı gibi gözükse de işin aslı öyle. Bu yazımızda sizler için, neredeyse Türkiye sınırları içerisinde yaşayan her vatandaşın başına gelen, duyduğu ve tecrübe ettiği yalanları derleyip toparladık. İşte küçük esnaf yalanları;

Size çok yakıştı

Genelde mağaza ve küçük çaplı işletmelerde esnafın demeden edemediği, yakışmasa bile “yakıştı” diyerek satmaya zorladığı su götürmez bir yalan. Kombinin altına hiç uymayan renkte bir ayakkabıyı, müşterinin giydiğini ve kararsız kaldığını gören esnaf, tam bu anlarda o meşhur sözü söyler: Size çok yakıştı.

Bize gelişi bu

Bir ürün üzerinde pazarlık yapıyorsunuz ve esnaf size “Abi valla bize gelişi o, daha ucuza satarsak biz ne kazanacağız” diyorsa çok büyük ihtimal yalan söylüyordur. O anda küçük hesaplarla “bunu bu fiyattan satsa, toplamda bin ürün satmış olsa bu adam dükkanın kirasını nasıl karşılıyor” türünden dolambaçlı düşüncelere dalıyor ve sonunda yalan söylediğini kısa bir süre içinde öğreniyorsunuz.

Biz piyasayı biliyoruz

Piyasayı bilmesi külliyen yalan olan esnafın favori caydırma yöntemi. Örneğin “Abi o kadar etmez o, biz onun piyasasını iyi biliyoruz” demesi gibi. Elinizde olan ürünün fiyatını otomatikman düşürüyor ve sizi gerçekten zor durumda bırakabiliyorlar. Buna argoda “ölücü” deniyor. Ölücüler gelmesin, ölücüler aramasın gibi.

Ayağınız alışsın

Zor bela müşterinin istediği fiyattan ürünü satmaya yanaşan eli sıkı esnafın müşteriyi kapıya kadar uğurlayıp poşeti müşterinin eline sıkıştırırken söylediği o meşhur söz: Ayağınız alışsın. Genelde berberlerin yaptığı bu müşteri sadakati kazanma yöntemini küçük, büyük veya kurumsal çoğu markada görebilirsiniz.

Aynısını ben de kullanıyorum

Esnafın satacağı ürünü işaret ederek kendisinin de o ürünü kullandığını ifade etmesidir. Genellikle telefoncularda sıklıkla karşılaşılır. Müşteri kafasında belirlediği markayı, esnafa sorduğunda “Abi/abla ben de kullanıyorum, iki yıldır hiçbir sıkıntı vermedi” demesi gibi. Bir de hemen cebinden çıkarıp, sağını solunu, ana menüsünü gösterip “bak, tertemiz” demeleri yok mu?Telefonculardan başka bu sözü ikinci el araba satıcılarının da kullandığı görülür. Hem satıyorum hem de kullanıyorum algısı, müşteriyi daha çok almaya yanaştırıyor.

Kalmadı

 

Mağazalarda satış danışmanlarının ağızlarından eksik etmedikleri bir diğer “esnaf yalanı” ise “kalmadı”dır. Başka başka alternatifleri bulunsa da “kalmadı” kelimesinin yeri ayrı. O ürün mağazaya hiç gelmemiş bile olsa “kalmadı” demek farzdır. Bir de satış danışmanlarının “kalmadı” kelimesine alternatif olarak “tek, abi o tek” demeleri ise ayrı bir ironi konusu.

Garantisi benim, gel değiştiririz

Genelde Tahtakale gibi ikinci el telefonların satışının yapıldığı, garanti ve teminat gibi koruyucu tedbirlerin olmadığı yerlerde esnafın güvence olarak “kapı gibi kendilerini” göstermesi, en büyük esnaf yalanlarından biridir. Hatta birkaç kez Tahtakale esnafının “gözümden kaybolduğunda garantisi bozulmuş olur, sağına soluna şimdiden iyi bak” dediğine de şahit olanlar vardır.

Size şu fiyattan olur

Benim ne farkım var dedirten sorudur. Esnafın gelen her müşteriye bu yalanı söylediği apaçık ortadadır. “Normalde bize gelişi bu fiyattan ama size şu fiyattan olur” diyen esnafa kurumsallar hariç çoğu esnafta rastlanılır.

Hesap makinesi

Aldığınız ya da almayı düşündüğünüz ürün için hemen kasanın yanında ya da gömleğin cebinde hazır bulunan hesap makinası çıkartılarak “indirim, size şu fiyattan olsa, hadi şunu saymayalım” gibi yalanlar eklenir ve esnaf ne işlem yaptığını bilmeden en son kendi kafasında belirlediği rakamı yazarak size “somut, dijital” bir total gösterir. Biraz inandırıcılığını kaybetmiş gözükse de hala bir miktar güvenilirliği vardır.

Arkadaşlarını da çağır

%200 karla satış yapan esnafın müşterisini uğurlarken kapıda ettiği “arkadaşlarını, eşini, dostunu da çağır” sözünün aslı şudur: “Bunun arkadaşları da bu gibi salaktır” Çetrefilli ve kolay ikna edilmeyen bir müşteriye esnafın “arkadaşlarını da çağır” dediği duyulmuş mudur?

 

Dipnot: Yazının başlığı Anlatım Bozukluğu çerçevesinde “Esnafın Küçük Yalanları” şeklinde olması gerektiğini biliyorduk. Küçük Esnaf Yalanları daha samimi geldi. Değiştirmedik.

Dipnot2x: Görsellerden bazıları YerelHaber’den alınmıştır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.