Ekonomi

Maliyet Çekişli Enflasyon Ne Demek?

Ekonomi arz ve talep dengeleri üzerine kuruludur. İktisat ile ilgili derslerin giriş konularında da hep bu terimlerin iyi kavranması üzerinde durulmaktadır. Aslına bakarsanız yine bu terimlere dayanarak maliyet çekişli enflasyon ve deflasyon tanımı yapacağız.

Maliyet çekişli demek, maliyet sebebiyle ortaya çıkan anlamına gelmektedir. Çekişli ifadesinin kafa karıştırmaması amacıyla bunu açıkladığımıza göre asıl konumuza gelelim. Mal ve hizmetlerin üretimi için birçok kaynak harcanır. Bu maliyetlerin hepsi toplanıldığında maliyet oranları hesaplanır ve üzerine makul seviyelerde kâr eklenerek piyasaya sürülür. Eğer, mal ve hizmetlerin maliyeti artarsa üreticiler de mecburen zam yapmak zorunda kalırlar. Piyasada bu durum yaygın olarak görülürse fiyat seviyelerinin ortalama yükselişi maliyet çekişli enflasyona sebep olur. Buna sebep olabilecek birkaç etkenden daha bahsedecek olursak;

  • Döviz kurundaki aşırı artışlar ile kullanılan malların ithal olması ve bunun maliyetlere yansıması,
  • Arz şoku sebebiyle temel üretim malzemelerinin temininde talebe göre çok düşük arzlar olması bu etkiye sebep olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.