Ekonomi

Merkez Bankası Fonlama Ne Demek?

Önceki makalelerimizde Merkez Bankası ile ilgili temel terimlerden bahsetmiştik. Bu makalemizde ise Merkez Bankası fonlama hakkında konuşacağız. İnternet üzerinde araştırdığımızda onlarca kaynak içerisinde likidite penceresi, fonlama faizi gibi terimlerle karşılaşmışsınızdır. Ancak ekonomi, finans konularıyla yeni ilgileniyorsanız bunların ne anlama geldiği son derecr kafa karıştırıcı olacaktır. Her zaman belirttiğimiz gibi yine de kafanıza takılan bir tabir olur ise yorumlara bırakmanız yeterli olacaktır.

Merkez Bankası fonlama demek, banka gibi kuruluşlara verilen borcu ifade eder. Bankalar temel olarak müşterilerinden aldıkları vadeli hesap mevduatlarını işletirler. Ancak işlem, hesap kapatma esnasında ya da buna benzer belirli dönemlerde likite ihtiyaç duyarlar. Tıpkı vatandaşların bankadan borç alması gibi, bankalar da Merkez Bankası tarafından fonlanır ve karşılığında belirli bir miktar faiz ödemesi yaparlar. Bu işlemin esasları ve ne kadar faiz ödeneceği gibi durumlar Merkez Bankası tarafından karşılaştırılmaktadır.

Gördüğünüz gibi temel olarak çok basit tabir ile borç vermek, likidite sağlamak şeklinde özetleyebiliriz. Artık internet ve gazete haberlerinde bu terimi gördüğünüz zaman kafanızın karışmasına gerek yoktur. Aynı tabi ekonomide başka alanlarda da çoğunlukla aynı anlamda kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.