Eğitim

Podzol Topraklar Nedir? Özellikleri? Nerelerde Görülür?

Podzol topraklar nedir, nerelerde görülür, özellikleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli coğrafi terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca podzol topraklardan söz edeceğiz.

Podzol Topraklar Nedir?

Podzol topraklar, serin ve yağışlı (nemli) iklim bölgelerinde iğne yapraklı ormanların altında oluşan kül renginde topraklara verilen isimdir. Podzol topraklar, soğuk-nemli iklimlerin görüldüğü bölgelerde görülür. Yıkanmanın fazla olması nedeniyle verimsiz bir toprak türü olarak bilinir.

Horizonları ve Özellikleri

A horizonunun tepesinde çürümüş bir bitki katı vardır. Bu katın hemen altında ise organik katla ayrılan bir başka kata geçiş yer alır. B horizonunun aşağı tabakaları aşırı yıkanma dolayısıyla kül rengindedir. B Horizonu ise birikme horizonu özelliği taşıdığından kahverengimsidir. Podzol toprak türünün B horizonunda meydana gelen sert tabaka, yani hard pan, bitki köklerinin aşağı horizonlara inmesini önlemektedir.

Podzol toprak türü, genelde verimsiz ya da verimi oldukça düşük topraklardır. Toprak üzerindeki bitkilere yeterli olacak besin maddeleri, topraktan yıkanarak uzaklaştığı için bitkiler yeterince beslenemez. Bu sorun, podzol topraklara gübre ve kireç verilmek suretiyle aşılabilir ve toprak tarım yapılabilir hale gelebilir.

Türkiye’de Nerelerde Görülür?

Podzol Topraklar

Doğu ve Batı Karadeniz’in dağlık arazilerinde, Yıldız Dağlarında, Uludağ’ın yüksek kesimlerinde podzol toprak türüne rastlamak mümkündür. Dünyada ise Rusya ve Sibirya’nın kuzeyinde yer alan Tayga ormanlarında geniş yer kaplamaktadır. Öte yandan Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da da podzol toprak türüne rastlanmaktadır.

görsel kaynaklar: haber7.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.