Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Quebec Konferansı Nedir? Önemi ve Maddeleri Nelerdir?

İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen olaylar elbette ki devletler arasında yapılan mücadele ve muharebelerdi. Fakat İkinci Dünya Savaşı devam ederken yapılan konferanslar da bir o kadar savaşın kaderine etki etmiştir. Bunlardan biri de Quebec Konferansı’dır. Churchill, İngiliz Genelkurmay’ı ve Amerikan Genelkurmay’ı arasından 14-24 Ağustos 1943 tarihinde yapılan Quebec Konferansı, alınan kararlar bakımından son derece önem taşımaktadır. 

Quebec Konferansı ve maddelerine geçmeden önce Churchill’e ayrı bir parantez açmak gerekiyor. 

İkinci Dünya Savaşı’nda Churchill’in İngiltere’ye liderlik etmesi, savaşın seyrinde önemli değişimlere neden olmuştur. Zira Churchill, Almanların ülkelerini işgal etmesini engellemiş ve Almanları ciddi bir şekilde yıpratmayı başarmıştır. Öte yandan Churchill önderliğindeki İngiltere, savaş sırasında yapmış olduğu hamlelerle de savaştan en az hasarla çıkmayı amaçlamıştır. Churchill’in İngiltere adına başaramadığı tek şey hasarsız çıkmaktı. Zira İngiltere, bu savaşı kazanmasına rağmen savaştan oldukça zararlı çıktı. İkinci Dünya Savaşı devam ederken İngiltere ve Amerika arasında yapılan konferanslarda da Churchill, ne kadar öngörülü bir siyasetçi olduğunu kabul ettirmiştir. 

Quebec Konferansı 

Tarih: 14-24 Ağustos 1943 

Taraflar: İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri 

Quebec Konferansı Nedir? 

İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’nın Kuzey Afrika Cephesinde Almanya ile birlikte mağlup edilmesinin ardından ortaya farklı bir durum çıkmış ve İngiltere başbakanı Churchill, İkinci Cephenin Fransa’ya değil, Türkiye’nin de katılım göstermesi ile Balkanlar’a açılmasında ısrar etmiş fakat bu görüşleri kabul edilmemiştir. 

Quebec Konferansı’nda Alınan Kararlar 

Churchill’in ısrarlarına rağmen görüşleri kabul edilmemiş ve aşağıdaki maddeler karar olarak kabul edilmiştir. 

1. İkinci cephe (Churchill’in dediğinin aksine) Normandiya kıyılarında açılmalı. 

2. İkinci cephenin açılması ile ilgili işleri Amerika Birleşik Devletleri yürütmeli. 

3. Savaştan sonra Almanya, ağır sanayiden mahrum edilmeli. 

Normandiya kıyılarında açılan cephe ile Almanya’nın direnci kırılmış ve Almanya Mayıs 1945’te teslim olmuştur. Normandiya Çıkarması, tarihin en büyük kara operasyonlarından biri olmuş ve bu çıkarma ile birlikte ABD, müttefiklerin öncüsü konumuna geçmiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.