Tarih

Rönesansın İtalya’da Çıkmasının Nedenleri

Rönesans; 

15 ve 16. yüzyılda Italya’da ortaya çıkan ve daha sonra tüm Avrupa ülkelerine  yayılan edebiyat, sanat, fikir ve fen alanındaki büyük yeniliklere  denilmektedir. 

Peki rönesansın Italya’da çıkma sebepleri nelerdir?  

Bunları birkaç maddeyle sınırlandıracak  ardından çeşitli başlıklarda ele alacağız. 

  1. Italya’nın Mısır, Yunan,  Helen ve İslam medeniyeti ile yakın temasta bulunması.
  2. İtalya’nın bir ticaret merkezi olması.
  3. Hıristiyanlığındiğini merkezinin Roma olması ve kilisenin sanatçıları kovması. 
  4. Zengin İtalyan kentlerinde sanatı ve sanatçıyı destekleyen insanların olması.
  5. İstanbul’un fethi sonrasında Bizans alimlerinin italya’ya gelmek suretiyle eski yunan ve Roma eserleri İtalyancaya çevirmeleri. 

Bunlar temel maddeler olarak sıralayabiliriz. 

Genel olarak ise;

Coğrafi Konumu: konum itibari ile İtalya Müslüman alemi ve Avrupa arasında kalmış bir yerdir. Afrika’ya fazlasıyla yakın olması ve Akdeniz’e hakim bir konumda olması bundan sonraki oluşacak olan nedenlere ortam hazırlamıştır. 

  • Ekonomik konumu Akdeniz ticaretine bir noktada hakim olan İtalya Akdeniz ticaretinin merkezi olmasını sağlamış,  bunun neticesinde coğrafi keşiflerinde etkisiyle Avrupa’ya gelen bir çok mal varlığı İtalya’yı ekonomik yönde güçleştirmiştir. 
  •  Siyasal durumu:  Italya’da böyle bu zaman içerisinde Merkezi bir yönetim yoktu. Şehir devletleri ile yönetilen İtalya bu sebeple düşünce özgürlüğüne çok fazla pay verdi. Bu özgür düşünce ise rönesansın temel taşlarından biriydi. 
  • Tarihsel Durumu: Geçmişte Roma İmparatorluğu’nun en önemli bölgesi olan İtalya 1453’te Bizans’ın yıkılmasıyla burada bulunan bilim insanları bu konumuna güvenerek İstanbul’dan İtalya’ya  gelmiş ve unutulmuş bir çok Antik Yunan yazmalarını  gün yüzüne çıkarmışlardır. 
  • Dini durumu: Ne kadar hristiyanlığın merkezi Vatikan olarak anılsa da,  İtalya özellikle de Venedik ve Floransa genel olarak dini baskı uygulamayan serbest şehirlerden biriydi.  Bu baskı olmayan düzen,  özgürlükçü akımın ilgisini çekmiş bunun sonucunda sorgulayıcı bir yapı oluşarak bilmin ilerlemesine neden olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.