Ekonomi

Sermaye Karlılığı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Sermaye karlılığı kavramını açıklamadan önce bu kavramı bilmenin ne işimize yarayacağından bahsetmek istiyorum. İngilizce’de ‘Return on capital‘ olarak kullanılan bu terim bilmeniz gereken en temel şeylerdendir.

Bir girişim yapmadan önce ortaya koyacak bir sermayeye ihtiyacımız var. Bunu melek yatırımcılardan, kendi özkaynaklarımızdan ya da kredi yoluyla elde ettikten sonra işe girişmemiz gerekir. Çoğu insanın yaptığı hata tam da burada başlıyor. Sermaye karlılığı nasıl hesaplanır? bilmeden, hatta bu kavramın ne olduğundan bilr haberi yokken direkt olarak; ‘Aylık şu kadar kazansam iyi para.’ Gibi basit bir mantıkla işe girişirler.

Sermaye karlılığı kısaca; ‘Bu işe yaptığınız yatırıma değecek mi?’ Sorusuna cevap bulmanıza yardımcı olur. Ortaya koyduğunuz sermayenin erimeden ne kadar sürede size geri döneceğini belirtir.

Yıllık net kar oranınızı başta yatırdığınız öz sermayeye böldüğünüzde yüzde olarak sermaye karlılığını bulmuş olursunuz.

Bu noktada bilmeniz gereken birkaç husus var;

  • Çıkan oranın yıllık enflasyon oranından daha fazla olması şarttır. Diğer türlü üzülerek söyleyebilirim ki boşa çalışmış hatta para kaybetmiş sayılırsınız. Enflasyon değerinden düşük değil de eşit ise o zaman vadeli mevduatta paranızı koruyabilecekken bir maceraya atılmış olursunuz.
  • İki sektörden hangisine yatırım yapacağınıza karar verirken hangisi konuda yatırım yapma kararını da bu yüzde sayesinde daha rahat alabilirsiniz.

Yukarıda boşuna çalışmış kavramını kullandım. Burada bir şey eklemek isterim. Eğer yaptığınız işten ileriye dönük beklentiniz var ise, yine de bu konuda çalışmaya devam edebilirsiniz. Yaptığınız yatırımın şekli ilk yıllar düşük karlarla devam ediyor ve ileride çok büyük potansiyele sahip bir proje olabilir.

Ayrıca ideal sermaye karlılığı diye bir şey de yoktur. Sizin yatırım yaptığınız paradan ne kadar vazgeçebileceğiniz vardır. Eğer siz kredi ile bir işe giriştiyseniz ve tüm umutlarınızı bu işe bağladıysanız, sizin için beklenen karlılık %35-%40 olabilir. Bu konuda kendi özel durumunuz ile elinizdeki verileri iyi bir muhakeme yeteneğiyld karşılaştırmalısınız.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.