Halkla İlişkiler

Standartlar Algıyı Öldürür

Standartlar algıyı öldüren en önemli unsurdur. Kalıpların dışına çıkamamak ve kopyala yapıştır mantığı algıda seçiciliği ve farkındalığı azaltan sebeplerdir. Sosyal medyada ve ikili ilişkilerde söylenen ve yapılanlarda farklılık ve özgünlük çok önemli, hatta en önemli unsurların başında gelir. Örneğin bir grafik tasarımcı iseniz sizden beklenen iyi bir logo tasarımı ve akılda kalan bir görsel üretmenizdir. Aynı şekilde reklamcıysanız uzun yıllar sonra da hatırlanacak reklamlar kısa metrajlı filmler üretmeniz beklenir. Ya da bir şirketin halkla ilişkilerinden sorumluysanız sizden beklenen iyi bir kampanya ve sağlam bir imaj yaratımıdır.

Öncelikle iletişimin bir gönderici ile bir alıcının olduğu bir bağlam olduğunu ve bu bağlam çerçevesinde geri dönüşlerin olduğunu düşünürsek etkili bir iletişim ve geri dönüş için içeriğin sağlam olması lazım. Göndericiden gönderilen kodlar alıcı tarafından yorumlanır ve bir geri bildirim olur. Bu aşamada alıcıya gönderilmiş, iyi kodlanmış bir mesaj her zaman iyi bir etki yaratmaktadır. En basitinden bayramlarda, özel etkinliklerde, Cuma günlerinde atılan toplu mesajlar çoğu zaman alıcı tarafında bir etki meydana getirmiyordur. Örneğin size WhatsApp üzerinden gelen şu mesaj, üzerinizde ne kadar büyük bir etki oluşturabilir?


Telefonlarınıza veya maillerinize gelen onlarca banka veya türlü kuruluşlardan gelen mesajların yüzde kaçı ilginizi çekiyor? Yüzde kaçını merakla ya da heyacanla açıyorsunuz? Oranlar oldukça düşük. Şirketler de bunu bildiği için sıradanlık çıtasının üstüne çıkmaya ve hedef kitleyi şaşırtmaya çalışmakta. Örneğin Garanti Bankası’nın yapmış olduğu şu reklam oldukça değerli bir farklılık örneği.

 

Standartların algıyı öldürmemesi için olabildiğince standartların üzerine çıkılması lazım. Dikkat çekmek, algıyı istenilen yöne çevirmek bazen iyi kurgulanmış bir reklamla, mükemmel yazılmış bir maille, vurgulu bir söz veya öne çıkarılmış şahane bir görselle gerçekleşebilir. Etkili bir kişiliğe sahip olmak istiyorsanız eğer sıradanlığın sınırlarını aşmalısınız. Etkili hitabetiniz ve elbiseleriniz sizin için en ideal araçlar olabilir. Bir kurumsanız örneğin iyi bir ekibe sahip olmanız sizin için her zaman iyi sonuçlar getirecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.