Halkla İlişkilerSosyoloji

Kişilik-Grup İlişkisi

Kişilik ve grup ilişkisi, çeşitli parametrelerle incelenebilir bir kavramdır. Grup ve kişilik arasındaki ilişkiyi şu şekilde özetlemek mümkün: “Kişilik, grubu oluşturan en önemli parçadır. Fakat kişi; kişiliğini kaybederek veya koruyarak grup içinde varlığını sürdürür. Fakat kişinin kişiliğini veya statüsünü belirleyen iletişimidir.”

Kişiliğin veya başka bir ifadeyle karakterin oluşmasında ya da oturmasında grubun işlevi oldukça büyüktür. Grubun türüne bakılmaksızın grup içinde alt-üst veya aşağı-yukarı gibi çeşitli hiyerarşik basamaklar vardır. Grup içinde baskın olan ve hakimiyet kuran taraf yukarıda; çekingen olan ise aşağıdadır. Grup içinde iki kişi iletişime girdiğinde çekingen olan baskın olanın fikir ve söylemlerinden etkilenecektir. Kişinin çekingen bir karaktere sahip olması, baskın olan kişiye daha fazla söz söyleme hakkı tanıyacaktır. Öte yandan bu söz hakkı, baskın olan tarafa liderlik vasfı da yükleyecektir. 

Baskın-çekinik durumda grupta çıkan problemlerin nasıl çözüldüğünü bakmakta fayda vardır. Grup içinde baş gösteren bir sorun karşısında grup üyelerinin hemfikir olması problemim çözümde önemlidir. Öncelikle problem, gözden geçirilir daha sonra olaylar hakkında gerçek bir fikir birliğine varılır. Daha sonra ise problemin çözümlenmesi ve değerlendirilmesi gelir. Şüphesiz bu aşamada liderlerin işlevi de herhangi bir olumsuz olayın ortaya çıkmasını önlemek veya kontrol etmek adına ortaya çıkmaktadır. İyi bir lider, önceden yapmış olduğu analiz ve tahminleri ile üyelerin kişiliğini veya olayların gelişim yönünü kontrol edebilir. 

Kişilerin grup içindeki iletişim düzeyleri veya daha açık bir ifadeyle kişilik davranışları (baskın veya çekinik olması), grup içinde hiyerarşik yapıda değişikliğe neden olur. Mesela çekinik bir kişiliğe sahip olan biri, baskın karakterde olan birinin kendi üzerinde olmasına doğal yoldan izin vermiş olur. Baskın karaktere sahip olan bireyler genellikle sağlam ve yüksek kişilikleri, sorunları çözme konusunda gösterdiği performanslarıyla grup içinde kabul görürler. Öte yandan çekinik bir karaktere sahip olan bireyler ise az konuşan, içe kapanık bireylerdir. 

Olumlu ve olumsuz duygular yatay boyutu ifade etmektedir. Grup üyeleri; olumlu, sıcak, uyumlu ve güvenilir kişilerden memnuniyet duyarlar. Olumsuz tarafta bulunan kişilere arkadaşça davranışlar sergilenmez ve o kişi, gruptan soyutlanır. Hem olumsuz hem de baskın olan birey lider değil otoriterdir. Gruplar belirli bir yönde karar alma aşamasında iken öneri bir kişi tarafından verilir ve grubun diğer üyeleri bu öneriyi kabul veya reddeder. Öneride hemfikir olunması, grubun uyumunu gösterir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.