Sağlık

Stresin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi

Stresin bağışıklık sistemi üzerine etkisi, yapılan birçok klinik araştırma neticesinde kanıtlanmıştır. Stres, hastalıklarla savaşmamız için en önemli savunma mekanizmamız olan bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasına engel olur. Ayrıca stresin düzenli ve sistemli bir hâle gelmesi, bazı hormonların vücudumuzdaki salınımını dengesizleştirebilir. Bu da sağlık için kaçınılmaz bir bozulma sürecine yol açar. Stresin bağışıklık sistemi üzerine etkisi de özellikle hormonlarda düzensizlikler ile meydana gelmektedir.

Stresin Kısa Vadeli Etkileri

Stresin etkileri uzun vadede ortaya çıkabileceği gibi, kısa vadede de görülebilir. Stres anında nabız artar ve solunum hızlanır. Beyin de buna bağlı olarak vücudun daha fazla oksijene ihtiyacı olduğu sonucuna varır. Hem beynin hem de diğer organların daha fazla oksijene ihtiyaç duyması vücudun durağan hâldeyken bile hızlı çalışmasını tetikler. Bu da vücudun sürekli hâle gelen yorgunluğu ile sonuçlanabilir. Bütün bu olaylar vücutta gerçekleşirken herhangi bir olumsuz durum varmış gibi davranan bağışıklık sistemi de harekete geçer. Dolayısıyla bağışıklık sistemi gereksiz kullanılmış olur ve yıpranır. Stres, bir süre sonra azalıp kaybolmaya yüz tuttuğunda ise vücut eski durumuna geri döner. Ancak bıraktığı izler hâlâ vücudun bağışıklık sistemi için ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. 

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirmek için extra ek gıdalar tavsiye edilebilir. Collagen Impackt Likit Kolajen bu ürünlerin başında gelmektedir. 

Stresin Sürekli Hâle Gelişi

Tekrar eden stres vücutta endişe ve korkunun alışkanlık hâline gelmesini tetikler. Bu da artık vücudun günlük hayatta normal işleyişini sürdüremeyeceği anlamına gelir. Her an uyanık durumda bulunan bağışıklık sistemi de vücudu olası risklere karşı korumak için sürekli çalışmaktadır. Bu, bağışıklık sistemini ciddi derecede yıpratır ve düzgün çalışamayacağı bir duruma getirir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen bu zayıflama hâli de sizi viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız kılar. Düzenli stres eşittir düzensiz çalışan bir bağışıklık sistemidir.

Stres Anında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Stres yaşam süresince birtakım olaylara karşı geliştirdiğimiz duygu durumlarını ifade eder. Herhangi bir durumla -olumlu ya da olumsuz olsun- başa çıkma yöntemlerinden biridir. Vücutta stres anında aşırı miktarda kortizol hormonu salgılanır. Aslında kısa vadede kortizol hormonu vücutta iltihap oluşumu ile mücadelede etkin rol oynayabilir. İltihap oluşumunu engelleyen kortizol vücutta olumlu etkiler yapabilir. Ancak uzun vadede bu duruma adaptasyon gösteren vücut, kanda yüksek miktarlarda bulunan kortizolu bir koruyucu olarak görebilir. Tüm vücut savunmasını kanda bulunan kortizola bırakan hücreler ise tembelleşerek virüs ve bakterilerle savaşamaz hâle gelebilirler. Bu da vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakabilir ve bu çok tehlikelidir. Stres anında vücutta meydana gelen değişikler arasında;

• Lenfositlerin azalması (Lenfositler, vücudun enfeksiyonlarla olan mücadelesinde etkin bir rol oynayan beyaz kan hücreleridir. Lenfositler vücudunuzda ne kadar az üretiliyorsa, yani vücudunuzda lenfosit ne kadar azsa, hastalıklara yakalanma riskiniz de o kadar fazla olur. Lenfosit oranının düşüklüğü vücutta hastalıklara yakalanma riskini maksimum seviyeye çıkarır.)

• Depresyona girme ya da anksiyete oluşumu (Depresyona girdiğinizde ya da yoğun anksiyeteyaşamanız durumunda vücutta enfeksiyon oluşma riski de artar. Bunun nedeni vücutta meydana gelen hormonaldüzensizliklerin bağışıklık sistemini etkin çalışamaz hâle getirmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü depresyon ya da anksiyete gibi ruhsal problemlerde bağışıklık sistemi aşırı çalışır ve yıpranarak işlerliğini yitirir.)

Bulunmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar göz önüne alındığında stres bağışıklık sisteminin en azılı düşmanlarından biri olarak karşımıza çıkar.

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stresin bağışıklık sistemi üzerine etkisi hangi şiddette olursa olsun olumsuzdur. Dolayısıyla stres yönetimi ve stresle başa çıkmanın yolları hakkında bilgi sahibi olmak, bu olumsuzluklara karşı da koruma sağlayacaktır. Peki stresle başa çıkmanın yolları nelerdir?

Bu yöntemlerin denenmesi hem kısa hem de uzun vadede stresin azalmasına yardımcı olmaktadır. Stresle başa çıkmak için denenen her yol sadece ruha iyi gelmez, aynı zamanda vücuda da sağlık kazandırır. Çünkü yukarıda da ayrıntılı olarak belirttiğimiz gibi stres bağışıklık sistemini baskılar. Bağışıklık sisteminin zayıflığı hastalık riski demektir. Dolayısıyla güçlü bir vücuda sahip olmak için de stres yönetimi önemlidir. Hem ruhunuz hem de vücudunuz için gerekli olan stresle başa çıkmanın yolları ise;

• Meditasyon yapmak: Stresten arınmak ve stres yönetiminde yetkin bir duruma gelmek için meditasyon yapılması önerilmektedir. Stresi ruhunuzdan uzaklaştırmak ve bağışıklık sisteminizi korumak için haftada 3 ya da 4 kez 10 dakika kadar meditasyon yapın. Stresin kandaki kortizol seviyesini artırmasının önüne geçmek için şiddetle önerilen bir yoldur. Yapılan birçok araştırmaya göre stresten arınmak için yapılan meditasyon kandaki kortizol seviyelerini gözle görülür bir biçimde düşürmektedir. Ayrıca meditasyon yapmak yaşlanmayı geciktirir ve daha dinç bir vücuda sahip olmanızı da sağlar.

• Yoga: Yoga yapmak da tıpkı meditasyon gibi stres kaynaklı kortizol salınımını azaltmaktadır. Yapılan klinik araştırmalar neticesinde yoga yapmanın da vücuda ve ruha ciddi faydalar sağladığı kanıtlanmıştır. Nefes egzersizleri vücuda doğru ve yeterli miktarda oksijen alımını kolaylaştırır. Ayrıca enfeksiyonlara karşı direncinizi daha yüksek tutmanız için gerekli olan sağlam bağışıklık bir sistemi oluşmasına da yardımcı olur.

Bağışıklık Sisteminizi Daha Dirençli Tutmanız İçin : https://www.drsammys.com/ Ürünlerini deneyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.