Sağlık

Ter Kokusu Nasıl Önlenir? Tüm İpuçları

Terleme, bir boşaltım sistemidir ve terleyerek vücudumuz toksinlerden arındırılarak vücut ısısı dengelenir ve böylece vücutta depolanan fazla sıvı atılmış olur. Ter, esasen renksiz ve kokusuzdur. Terin kokma sebebi ise koltuk altları vesair sıcak ve nemin oldukça bol olduğu yerlerde bakteriler hızla çoğalır ve deriye nüfuz ederek etrafa kötü kokular yayılmasına sebep olur. Özellikle yaz aylarında iyiden iyiye hissedilen ter kokusu, toplu taşıma gibi umuma açık yerlerde oldukça rahatsızlık verici bir kokudur. Ter kokusundan vücudu tamamen arındırmak mümkün değil fakat büyük oranda terden kaynaklanan kokular engellenebilir. Bunun için doktor ve sağlıkçıların tavsiye ettikleri etkili çözüm yöntemleri vardır. Bu yazımızda da “ter kokusu nasıl engellenir?”, “ter kokusuna kalıcı çözüm” gibi alternatif başlıklar altından bu önemli sorunu ele alacağız.

Öncelikle aşırı terlemenin ve koltuk altı gibi sıcak ve nemli bölgelerin aşırı terleyip kötü kokmasının nedenlerine bakalım:

1. Obezite
2. Kullanılan İlaçların Yan Etkileri
3. Kalp ve Akciğer kaynaklı hastalıklar
4. Alkol Bağımlılığı
5. Diyabet
6. Gebelik
7. Solunum Yolu Problemleri
8. Genetik
9. Menopoz

Ter kokusunun oluşmasında ve aşırı terlemenin nedenlerini 9 maddede sıraladıktan sonra ter kokusunu engellemek için neler yapmalıyız ona göz atalım.

Doğal Sabunlarla Koltuk Altlarınız Yıkayın

Kış aylarında gün aşırı duş almak, koltuk altlarında nüfuz eden kötü kokuların yayılmasını engelleyebilir ama özellikle yaz aylarında her gün muhakkak bir kez duş alınmalı. Duş alırken koltuk altlarınızı sabunla iyice köpürtmeyi deneyin. Bu işlemi her duş aldığınızda tekrar edin. Kokulu/parfümlü sabunların kısa süreli etkisi olabilir ama uzun vadede kokusuz ve saf/organik sabunları tercih etmek iyi bir seçim olacaktır.

İyi Yıkamak Önemli

Koltuk altlarını yıkarken iyice yıkamak gerekiyor. Doğal sabunla yıkanan koltuk altlarında en ufak bir gözeneğin kalmadığına emin olun. Zira önceki deodorant tabakası deriden tamamen atılmaz ise bu bakterilerin koltuk altlarında üreyip çoğalmasına zemin hazırlar.

Koltuk Altınızdaki Tüyleri Kesmeyi İhmal Etmeyin

Koltuk altı tüylerinin en önemli zararı, bakterilerin oluşumu ve üremesi için çok iyi bir ortam sağlamasıdır. Koltuk altı tüyleri düzenli olarak en az haftada bir kez alınmalı.

Ter Kokusuna Karşı Karbonat Kullanın

Sodyum Bikarbonat, ismiyle bilinen kısaca Karbonat, vücutta ter kokusuna karşı en etkili yöntemlerden biridir. Duştan çıkınca koltuk altlarınızı iyice kurulayın ve tamamen nemden uzak olduğuna karar verdiğinizde bir pamuk ya da peçete yardımıyla bir kaşık karbonatı koltuk altlarınıza yayarak sürün. Bir süre koltuk altında bekletmek daha faydalı olacaktır. Bir kaşık karbonat ile bir kaşık limonun karşımının koltuk altına sürülmesi de ilk yöntemin işe yaramadığı durumlarda tercih edilebilir.

Dağ Kekiği, Domates ve Aloe Vera

Kimi insanlarda diğer insanlara göre aşırı bir terleme olur. Bu haliyle aşırı derecede ter kokusunu meydana getirir. Hiperhidroz adı verilen bu hastalıkla başa çıkmak için dağ kekiği, domates ve Aloe Vera bitkileri kullanılabilir. Dağ kekiğini içine dağ kekiğinin boş olacağı bir karışım hazırlayarak koltuk altlarına sürmek faydalı olacaktır. Mesela dağ kekiği biberiye ile birlikte uygun bir karışım olabilir. Öte yandan domatesi rendelemek
bir mikserin içinde karıştırıp daha sonra ezme kıvamına getirince koltuk altına sürmek de iyi bir yöntemdir. Aynı zamanda bir çok sağlığa yararlı olmasıyla bilinen Aloe Vera bitkisinin içinde yer alan jeli koltuk altlarına uygulayarak ter kokusunu engelleyebilirsiniz.

Giysi Tercihi Ter Kokusunda Önemli

Özellikle yaz aylarında koltuk altı gibi sıcak ve nemli bölgelerin daha da sıcak olduğunu varsayarsak, bu aylarda özellikle dar giyinmekten kaçınılmalı. Sıkı dokunan elbiseler yerine daha rahat, kumaşı ince olan ürünler tercih edilmeli. Öte yandan yaz aylarında güneş ışığını olduğu gibi çeken siyah, koyu lacivert renkli elbiselerden özellikle uzak durulmalı. Beyaz, buz mavisi, su yeşili gibi hassas ve beyaza yakın renklerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Özellikle polyester tarzı elbiseler yerine pamuk ve keten tarzı elbiseler giyin.

Sigara, Kahve ve Alkolden Uzak Durun

 

Söz konusu ter kokusundan en çok rahatsızlık duyulan mevsim yaz. Bu mevsimde özellikle sigara, kahve ve alkol gibi haliyle zararlı olan içeceklerden kaçınılmalı. Sigara içen insanlarda ter kokusu, içmeyenlere oranla daha da katmanlı bir hale geliyor. Aynı zamanda bu aylarda soğan, sarımsak gibi kokulu yiyeceklerden de uzak durmak gerekiyor.

Deodorant Kullanırken

Deodorant kullanırken dikkatli olmanız gereken birkaç temel nokta var. Bunlardan ilki deodorantı kesinlikle ıslak olan koltuk altlarına sıkmamanız. Zira bakteriler, koltuk altı tamamen kurulanmadığı taktirde vücudu terk etmezler. İkincisi ise koltuk altı deodorantlarını sıkarken tam dik açıyla ve oval çizerek sıkmak gerekir. Öte yandan anti-perspirant kullanmak görece deodorant kullanmaktan daha iyidir. Zira anti-perspirant aşırı terlemeyi kontrol altında tutar.

 

 

Ter kokusunu engellemek adına oldukça doğal yöntemler de var. Şimdi ise bu doğal yöntemlerin ne olduğundan kısa kısa bahsedeceğiz.

Elma Sirkesi

Evde en kolay bulunabilen malzemelerden biri de elma sirkesidir. Aynı zamanda elma sirkesi, ter kokusunu engellemek adına etkili bir çözüm yoludur. Vücudun Asit-Baz dengesini sağlar ve böylece aşırı terlemenin önüne geçer. Gece yatmadan önce koltuk altına pamuk yardımıyla sürülen/yerleştirilen bir elma sirkesi, kokunun durdurulması için etkili olacaktır.

Limon

İçerdiği Sitrik Asit sayedinde deri üzerine nüfuz eden bakterileri kurutan limon, tıpkı elma sirkesi gibi ter kokusunu engellemek için önemli bir doğal yöntemdir. Aynı zamanda limon, derinin beyazlaması için de etkili bir yöntemdir. Bir kaseye limon suyu ve karbonat ile karıştırılan suyu ekleyin. İyice karıştırın. Macun kıvamına gelen bu karışımı terleme yaşadığınız yerlerinize sürün. Daha sonra sürdüğünüz yerleri soğuk su ise silerek durulayın.

Patates

Tıpkı elma sirkesi gibi vücutta PH dengesini dengeleyen bir görev üstlenen patates, aşırı terlemenin de yapılacak olan uygun yöntemlerle önüne geçebilir. Ezik, hasar görmüş olmayan bir patatesi dilimler halinde kesin. Daha sonra kestiğiniz bu dilimleri koltuk altlarınıza masaj yaparak uygulayın. İyice olduktan sonra işlemi dört-beş kez tekrar edin.

Siyah Çay

İçerdiği Tanik asit sayesinde aşırı terlemeye karşı vücudu korur. Tanik asit özellikle ter bezlerinin yüzeyini sıkılaştırıcı bir etkiye sahiptir ve böylece ter bezlerinin çalışmasını engeller/daha az çalışmasını sağlar. Ne çok sıcak ne de çok soğuk bir suya siyah çay poşetini koyun. Islatın ve daha sonra koltuk altlarına yerleştirin. İşlemi bir kez yapmak yeterli olacaktır.

Su

Ve su. Terlemenin önüne geçmek için en önemli ve en kolay çözüm yolu. Su içerek vücudunuzdaki toksinler ter yoluyla değil idrar yoluyla atılacaktır. Bu da sizin daha az terlemenize sebep olacaktır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmeye çalışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.