Halkla İlişkiler

Kurumsal Olmak Neden Önemli?

Son dönemler, kurumsal olanın kurumsal olmayana oranla daha çok tercih edildiği bir dönem haline geldi. Kurumsal olmayana artık zorunlu bir durum olmadığı sürece yanaşılmıyor. Neden kurumsallık? Kurumsal olan neden tercih ediliyor?

Güvence

Hepimizin muhakkak yakından şahit olduğu bir durum ile başlayalım. Eskiden mahalle aralarında konfeksiyoncular, mini tekstil atölyeleri olurdu. Mahalleli giyecek alışverişlerini bu yerlerden yapar, böylece yerel bir ticaret dönmüş olurdu. Daha sonra global seviyedeki mağazaların mahalle aralarında açılmasıyla bu eski tip giyim mağazalarına olan talep de git gide azaldı. Bu azalmanın altında yatan sebeplere baktığımızda birkaç neden sayabiliriz.

1. Yerel konfeksiyoncuların güvence vermemesi,
2. Alınan malın, değişim iade gibi haklarıyla beraber satışının olmaması,
3. İşletmecinin sadece karını düşünüp memnuniyeti önemsememesi.
Gibi konular, bir sorun haline dönüştü ve söz konusu konfeksiyoncular birer birer kapandı, en iyi ihtimalle küçülmeye gittiler.

Standart

Kurumsallığın bir marka ya da kuruma verdiği en önemli değer ise belirli bir standardının olmasıdır. Örneğin dünyanın neresine giderseniz gidin McDonald’s’tan aldığınız bir hamburgerin tadı aşağı yukarı aynıdır. Ya da global bir giyim markasından bir ürün aldığınızda aynı ürünü dünyanın öbür ucunda bulma ihtimaliniz de var.

Müşteri Sadakati

Kurumsallıkta markaların özellikle üzerinde durduğu temel nokta belirli bir müşteri sadakatini yakalamaktır. Böylece kendinize bir hedef kitle oluşturur ve ürün ya da hizmetinizi daha çok o kitle üzerine sunmaya/üretmeye başlarsınız. Belirli bir müşteri sadakatini yakaladıktan sonra, satış ve hizmet sonrası servislerinde en kötü ihtimalle standart olduğunu varsayarsak, sizden asla kopamayacak bir müşteri tipi elde ettiniz demektir.

Kurum İçi İletişim

Kurumsal bir marka ya da şirketi, asıl kurumsal yalan detay, iç iletişimin kuvvetli olmasında yatar. Örneğin Apple’ın bu kadar kuvvetli olmasından kurumsal olmasının, kurumsal olmasında ise iç iletişimin rolü oldukça büyüktür. Ayrıntılı bilgi için (İç İletişim)

Öte yandan iç iletişimin kuvvetli olması, çalışanlar arasında bilgi akışının en doğru şekilde sağlanması anlamına gelir ve böylece kusursuz bir çalışma ahengi yakalanmış olur.

Örneğin yerel market ve dükkanların yerini artık çok daha kapsamlı, çok daha kurumsal yeni firmalar aldı. Süpermarketler, Türkiye/Dünya bandında söz sahibi emlak ofisleri, araç kiralama şirketleri gibi pek çok firma, geleneksel olanın yerini almış durumda. Hatta durum o kadar ileri gitti ki, az kurumsal olan, çok kurumsal olan tarafından satın alınmaya başlandı. Örneğin Tansaş marketlerinin Migros’a devredilmesi gibi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.