Turşu Gluten İçerir mi?

Ülkemizde neredeyse yüzlerce çeşit turşu yapılır. Mevsimi geldiğinde evlerde şişelenen turşuların yanında et yemeği için gittiğiniz yerlerde turşu yemeğin yanında ikram olarak verilir. Ancak gluten konusunda yüksek intoleransı olan hastalar bu lezzetli yiyecekten tüketebilirler mi? Turşu gluten içermez. Ancak hemen okumayı bırakmayın. Bir küçük istisna durumu içeriyor. Özellikle yurtdışına seyahat ediyorsanız bununla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Turşu içeriğinde genellikle sebzeler ve sirke veya limon karışımının fermentasyon sürecinden geçmesi ile oluşmaktadır. Fermente olmasında hiçbir sıkıntı yok. Ancak sirke çeşidi olarak malt sirkesi kullanılıyor ise o turşu kesinlikle gluten içeriyor anlamına gelecektir. Bu sebepten dolayı turşu alırken etiketine bakaran ne çeşit sirke kullanıldığına dikkat ediniz. Ülkemizde yemek yediğimiz yerlerde ise zaten büyük çoğunlukta normal elma sirkesi kullanılmaktadır. Bu konuda çekinceye düşmenize gerek görünmüyor. Her durumda gluten konusu dışında da olsa evde yapacağınız bir turşu daha sağlıklı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.