Tarih

Üçler Konseyi Nedir? Hangi Üyeleri Kapsamaktadır? Önemi Nedir?

Üçler Konseyi nedir, hangi devletleri kapsamaktadır, önemi nedir? Daha önceki yazılarımızda Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kategorisinde çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca Üçler Konseyi’nden ve hangi üyeleri kapsadığından söz edeceğiz.

Üçler Konseyi Nedir? Hangi Üyeleri Kapsamaktadır? Önemi Nedir?

18 Ocak 1919 tarihinde yapılan Paris Barış Konferansı’nda Osmanlı Devleti’nin yanı sıra dönemin güçlü ülkelerinden olan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa da yer almıştır. Konferans sırasında Yunan Başbakan Venizelos söz konusu devletleri ikna etmeye ve etkilemeye çalışmış; Ege Adaları, Trakya ve Batı Anadolu’da egemenlik iddiasında bulunmuş ve özellikle İtalya’nın da bu bölgelerde hak iddia etmesi ancak taleplerinin yerine getirilmediğini görmesinin ardından toplantıyı terk etmesi üzerine İngiltere, ABD ve Fransa Yunanistan’ın isteklerini kabul etmiş ve işgali onaylamışlardır. Söz konusu işgalin onaylanması Üçler Konseyi olarak da bilinir. Bu ülkelerin işgale onay vermesinin ardından 15 Mayıs 1919 tarihinde 12 bin kişiden müteşekkil Yunan İşgal Kuvvetleri saat 8’de İzmir’e çıkarma yapmaya başlamışlardır.

Özetle Üçler Konseyi, Paris Barış Konferansı’nda Yunanistan’ın Batı Anadolu, Trakya ve Ege Adaları’nı işgaline onay veren ABD, İngiltere ve Fransa’dan meydana gelen konseyin ismidir. Yunanistan, buradan çıkan onay dahilinde İzmir’i işgal etmiştir.

kaynakça:

  • Okur, M. & Kul, H. (2019). İZMİR’İN İŞGALİNE DAİR İSTANBUL BASININDA ÇIKAN HABER VE YORUMLAR . Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi , İzmir’in İşgali , 175-215’den (177-178).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.