Eğitim

Yüksek Lisansta Bilimsel Yeterlilik Sınavı Nedir? Bilimsel Yeterlilik Sınavında Ne Sorulur?

Yüksek lisansta en önemli kriterlerden biri de bilimsel yeterlilik sınavıdır. Peki bilimsel yeterlilik sınavı nedir, ne için yapılır ve bu sınavda neler sorulur? Daha önceki yazılarımızda yüksek lisansa dair çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “yüksek lisansta bilimsel yeterlilik sınavı”ndan söz edeceğiz.

Yüksek Lisansta Bilimsel Yeterlilik Sınavı Nedir?

Yüksek lisans sınavında bilimsel yeterlilik sınavları önemli bir kriterdir ve aday öğrencilerin tercih ettikleri bölümle ilgili olarak bilgilerinin ne düzeyde olduğunu ölçmek için yapılır. Bilimsel yeterlilik sınavları, üniversite tarafından hazırlanır ve genelde klasik sorulardan oluşur. Bölümle ilgili ağırlıklı olarak genel soruların sorulduğu bilimsel yeterlilik sınavında ayrıca bölüme ilişkin spesifik sorular da sorulabilir.

Spesifik soruların asıl amacı elemektir. Böylece aday öğrenciler arasından bölümdeki konulara daha hakim olan kişiler seçilir. Bundaki temel mantık, bölüme en hazır öğrenciyi seçmektir.

Bilimsel Yeterlilik Sınavı Yüzde Kaç Etkili?

Yüksek lisansta bilimsel yeterlilik sınavının etkisi üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Ancak bu rakam %10 ile %20 arasında değişmektedir. Bu nedenle aday öğrencilerin bölümle ilgili olarak sorulabilecek konulara iyi çalışmış olması ya da daha önceki yıllarda bu sınava girmiş adaylarla iletişime geçerek geçmiş yıllardaki sorulan soruları bilmesi gerekir. Bir hesaplama ile bilimsel yeterlilik sınavının öneminden söz edelim. Bir öğrencinin notları ve kriterlerin değerlendirme puanındaki etkisi şöyle olsun:

  • ALES: %50 Alınan Puan: 80 =40
  • Diploma Notu: %20 Alınan Puan: 80 =16
  • Bilimsel Yeterlilik Sınavı: %20: Alınan Puan: 70 = 14
  • Mülakat: %10 Alınan Puan: 60 =6

Değerlendirme Puanı: 76

Bu puan çok yüksek sayıda başvurunun olduğu veya iyi üniversiteler olmadığı sürece adayın yüksek lisansa kabul edilmesi için yeterli bir puandır. Ancak adayların en çok elendiği kısım mülakat ve bilimsel yeterlilik sınavıdır.

Bazı üniversitelerde mülakata hak kazabilmek için bilimsel yeterlilik sınavının sonuçları yapılan gün içinde açıklanır ve değerlendirmeye dahil edilen kriterler hesaplanarak ortaya bir mülakat puanı çıkar. Böylece mülakata daha az kişi girer. Bazı üniversiteler ise bilimsel yeterlilik sınavı ve mülakatı toplam bir mülakat puanından hesaplarken sonuçları ise en son açıklamaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ALES her ne kadar önemli olsa da biimsel yeterlilik sınavı ve mülakatta çok aday eleniyor. İçeride dönen torpilden konuşmazsak sizin yeterlilik sınavından en az 70-80 almanız gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.