Siyaset

Lüksemburg Zirvesi Nedir?

Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde Türkiye, çeşitli dönemlerden geçmiş ve bu dönemlerde tam üyelik için girişimlerde bulunmuştur. Avrupa Birliği ise çeşitli dönemlerde yaptığı zirve ve toplantılarla topluluğun nasıl ve hangi yönde genişleyeceği, içeriğinin nasıl olacağı ve hangi ülkeleri dahil edeceği gibi konularda görüş bildirir. Bu zirve ve toplantılar arasında hiç kuşkusuz 1997 Lüksemburg Zirvesi oldukça önemlidir. 

Daha önceki yazılarımızda Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği hakkında bilinmesi gerekenlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca 1997 Lüksemburg Zirvesinden söz edeceğiz. Lüksemburg Zirvesi nedir? Zirvede alınan kararlar nelerdir? 

Lüksemburg Zirvesi Nedir?

12-13 Aralık 1997’de Lüksemburg’da yapılan toplatıda ele alınan çeşitli kararlar daha çok Sovyetler’in güdümünden uzaklaşan Doğu Avrupa Devletleri ve uydu devletlerinin birliğe alınıp alınmaması ile ilgiliydi. Zirvede, bu devletlerin çoğunun katılımı ile sonuçlandı. Türkiye ise verilen bu kararların uzağında kaldı ve sadece ”tam üyeliğe ehliyetli olması” konusunda toplantıda uzlaşmaya varıldı.

Doğu Avrupa ülkelerinin topluluğa dahil edilip Türkiye’nin sadece “ehliyetli ülke” statüsünde kalması tam bir hayal kırıklığı yarattı.

1996 yılındaki Gümrük Birliği başarısından sonra Lüksemburg Zirvesinden çıkan bu karar, Avrupa’nın hala Türkiye’nin birliğe dahil olmasına çekimser davrandığını gösteriyordu.

2004 Brüksel Zirvesi ile çeşitli fasıllarla birliğe dahil olmaya çalışan Türkiye’nin hala müzakerelerle ilgili büyük sorunları bulunmakta. Avrupa Birliğinin 2001’de Türkiye’nin Avrupa şartlarında bir ülke olması yönündeki tavrı da bundan seneler önce belli olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.