Siyaset

Algı Operasyonu Ne Demek? Algı Yönetimi Ne Anlama Geliyor?

Algı operasyonu nedir, algı yönetimi ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda çeşitli siyasi konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “algı operasyonu”ndan söz edeceğiz.

Algı Operasyonu Ne Demek?

Bir kişi, kurum ya da örgütün varmak istediği hedefleri yerine getirmek amacıyla kamuoyunu medya ve çeşitli kanallar kullanmak suretiyle manipüle etmesi, kamuoyunun algısını değiştirmesi anlamlarına gelmektedir.

Algı operasyonu, bir çeşit lobicilik faaliyetidir. Nitekim ulaşmak istenen hedefler için kamuoyunun da belirli bir görüş etrafında hemfikir olması gerekmektedir. Bunun için de söz konusu kişi, kurum ve örgütler medyayı etkili bir biçimde kullanarak kamuoyunun görüşlerini etkilemeye ya da değiştirmeye çalışırlar.

Medyanın önemli bir güç olması nedeniyle algı operasyonunun büyük bir kısmı bu kanal aracılığıyla gerçekleşir. Daha sonra ise asıl amaçlanan hedef doğrultusunda kamuoyuna sadece bilmesi istenen bilgiler verilir ve kamuoyu yanlış yönlendirilmiş olur.

Gerçekleşmesi kötü bir sonuca gebe olacak olaylar, ilkin medya vasıtası ile yumuşatılır ve kamuoyuna daha şirin, daha kabul edilebilir ve daha az tepki verilebilir şekilde yapılır. Bu sayede algı yönetimi başarıyla gerçekleşmiş olur.

Ters Algı Ne Demek?

Normalde olmayan, yaşanmayan ve hiç gerçekleşmemiş bir olay ya da durumun olağan bir şeymiş gibi servis edilmesi ise ters algı ile açıklanır. Bu, kamuoyunda en kolay kabul gören algı tekniğidir.
Burada birtakım maske ve kisve kullanılarak ters algı yönetiminin gerçekleştiğini görüyoruz. Misal hiçbir sanatsal kaygısı olmayan ve eserlerini maddi bir kaynak olarak gören zanaatçının, yapılan iletişim faaliyetleri ile gerçek bir sanatçı olarak gösterilmesi ters algıdır.

Algı operasyonu ya da algı yönetimi bir kesimi hedef alan söylemler halinde de gerçekleşebilir. Örneğin asparagas ve masa başında hazırlanan bir haberin kaynak gösterilerek bir kişi, kesim ya da kurum hedef gösterilebilir. Bu, planlanmış ve organize bir yönetimdir.

Algı yönetimi, köşeye sıkışan kişi veya kurumların bir savunma mekanizması olarak kullandığı ve etkili kullanıldığı vakit önemli güç haline gelen bir silahtır. Genelde yansıtma ve ad hominem’e başvurulur.

Halkla İlişkilerde Algı Yönetimi

Bu kavram, halka ilişkiler alanına girildiğinde başka bir disipline çevrilir. Spesifik bir alan olarak algı yönetimi, kurumun ana hedef kitlesi tarafından nasıl görünüp algılandığını açıklamaya ve anlamaya çalışır. Algıyı ise olumlu yönde değiştirmeyi, algı zaten olumlu ise onu istenilen seviyeye çıkarmayı amaçlar.

Örneğin bir markanın herhangi bir nedenden dolayı sarsılan imajının yerine getirilmesi için medyanın dolayısıyla kamuoyunun gözüne sokulan kampanya veya sosyal sorumluluk projeleri bir nevi imaj hasarının tamiridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.