Halkla İlişkilerSosyoloji

Grupların Ortaya Çıkış Nedenleri Nedir? Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Grup, birbirleri ile mükemmel veya mükemmele yakın, düzenli olarak ilişki içinde olan, tutum ve davranışları düzenleyen ortak değer veya kuralları bulunan, çeşitli statü ve roldeki birey topluluğu biçiminde de ifade edilmektedir. Öte yandan grubun diğer bir tanımı ise şöyledir: “Birbirleri ile iletişim halinde bulunan, psikolojik açıdan birbirlerinin varlığından haberdar olan ve kendisini bir grup olarak tanımlayıp öyle algılayan küçük veya büyük çaptaki insan topluluklarına verilen isimdir.” Peki grupların ortaya çıkış nedenleri nedir? Gruplar nasıl oluşur ve oluşum nedenleri nelerdir? 

Fiziksel Yakınlık 

Bir arada yer alan insanların grup oluşturma ihtimalleri/olasılıkları daha fazladır. Kurum ve kuruluşlarda, örgütlerde de aynı bölümlerde çalışan insanların genellikle bir grup oluşturduğu gözlenmektedir. 

Ekonomik Nedenler

Yukarıda belirtilen grup tanımı çerçevesinde insanlar, kendi çıkarları doğrultusunda ekonomik amaçlar ve yarar birlikteliği sağlamak için grup oluştururlar. Şirket ortaklığı gibi. 

Psikolojik ve Sosyal Nedenler 

İnsanların saygınlık kazanma, güvenlik ihtiyacı veya kolektif bilinç sağlama gibi çeşitli nedenlerden dolayı grup oluşturdukları gözlenmektedir. 

Daha önceki yazılarımızda grubun tanımından, kişilik-grup ilişkisinden söz etmiştik. Detaylı bilgiler için yazı içinde bulunan bağlantılara tıklayın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.