Spor

Futbolda 99 Numara Nedir? Görevleri Nelerdir? Nerede Oynar?

Futbolda 99 numara nedir, görevleri nelerdir, nerede oynar? Daha önceki yazılarımızda futbolla ilgili çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca futbolda 99 numaradan, mevkisinden, görevlerinden söz edeceğiz.

Futbolda 99 Numara Nedir?

Sahanın en uç kısmında, rakip kaleye en yakın forvet oyuncusudur. 9 numara ile benzer pozisyonda oynayan 99 numaralar, sırtı kaleye dönük oyunculardır. Pivot santrfor olan 99 numaralar, takımda forvet oyuncularının en çok tercih ettiği numaralardan biridir. 9 numara ya da 12 ya da 31, 33 gibi numaraların dolu olması nedeniyle bu forma numarası tercih edilmelidir.

Futbolda 99 Numara Görevleri?

Nokta santrfor olan 99 numaraların birçok görevi vardır. Takımın skor yükünü çeken 99 numaralar, kaleye en yakın isim oldukları için ayrıca gole de en yakın isimlerdir. Görevleri şu şekildedir.

  • Hava topunda etkilidirler, topu servis ederler.
  • Sırtı kaleye dönük oynayabilir, gol pozisyonu üretebilirler.
  • Teknik bilgileri zayıf ancak fiziki özellikleri gelişmiştir.
  • Tek dokunuşları iyi olmalıdır.
  • Golü koklama özelliklerinin gelişmiş olması beklenir. (fox in the box)
  • Kornerlerde ya da yan toplarda kafa vuruşları ile tehlike yaratabilirler.
  • Top sürme yetenekleri zayıftır ancak topu kolay kolay kaybetmezler.

Dünyada ve Ülkemizde 99 Numaralar

Türkiye’de 99 numaralı forma ile özdeşleşmiş en önemli isimlerden biri hiç şüphesiz Ümit Karan’dır. Yukarıda saydığımız gibi tekniği her ne kadar zayıf da olsa ceza sahası içinde bitiriciliği çok yüksek bir oyuncuydu. Yine aynı şekilde bir dönem Fenerbahçe’de forma giyen Roberto Soldado da 99 numaranın özelliklerini taşıyan isimlerden biridir.

Yine aynı şekilde Milan’da bir dönem forma giyen fenomen Ronaldo ve Cassano da 99 numaranın dünyaca tanınmış isimlerinden bazılarıdır. Öte yandan doğum yılını forma numarası olarak da giymek isteyen 1999 doğumlu oyuncular bu forma numarasını sık sık tercih etmektedir ancak 99 numara daha çok forvet bölgesinde veya kanatlarda oynayan futbolcuların tercih ettiği bir numaradır. Öte yandan bazen kaleciler de 99 Numaralı formayı tercih etmektedirler. Örneğin Milan’ın kalecisi Donnarumma da bunlardan biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.