Spor

Voleybolda Libero Kaç Numarada Oynar?

Voleybolda Libero Kaç Numarada Oynar? Daha önceki yazılarımızda voleybolla ilgili bazı konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca voleybolda liberoların kaç numarada oynayacağından söz edeceğiz.

Voleybolda Libero Kaç Numarada Oynar?

Voleybolda libero yalnızca arka pozisyonlarda oynayabilmektedir. Bu pozisyonlar 1, 6 ve 5 numara olarak adlandırılır. Liberolar savunma oyuncularıdır. Bu nedenle ön sahada oynamalarına izin verilmemektedir. Libero oyun içerisinde geri hatta bulunan herhangi bir oyuncunun yerini alabilir. Ancak yerini aldığı oyuncu geri hatta oynamak sorundadır. Her servis sırasında libero hariç diğer oyuncuların yerleri değişmektedir. Liberonun yerine geçtiği oyuncunun 4 numaraya gelmesi sonucu libero kenara geçmektedir.

Liberonun tekrar oyuna girebilmesi için bir sayı beklemesi gerekir. Bu yer değişiklikleri oyun içerisinde sınırsız olarak yapılabilir. Liberolar genellikle 6 numara oyuncularıdır. Ancak tüm geri hat boyunca yer değişikliği yapabilirler. Liberolar farklı renkte forma giyer ve forma üzerinde “L” ibaresi bulunmaktadır.

Voleybolda en kritik oyunculardan biri olan liberolar, oyunun savunma kısmında önemli işler yaparlar. Özellikle atılan servislerde topu yumuşatmak ve pasörlere aktarmak liberoların en önemli görevleri arasında yer almaktadır. File boyunu aşan herhangi bir topa ister arkada ister önde olsun hücum edemezler. Liberolar ayrıca 3 metre çizgisi içinde hücum pası vermek maksatlı (parmak pas) topu kaldıramaz. İstisnai olarak libero oyuncularının arka taraftan attıkları toplara hücum etmek mümkündür.

Kaynak: A’dan Z’ye Voleybol, Mini Voleybol, Plaj Voleybolu Cep Kitabı s.78 (Fırat Üniversitesi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.