Coğrafi Bölgeler

Sanafir Adası Nerede? Konumu? Önemi? Hakkında Bilgi?

Sanafir Adası nerede, Sanafir Adası coğrafi konumu nedir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli coğrafi yerlerden, öneminden ve haklarında bilinmesi gereken bilgilerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca Sanafir Adası’ndan söz edeceğiz.

Sanafir Adası Nerede?

Sina Yarımadası’nın güneydoğusundaki Akabe Körfezi’nin girişindeki Tiran Boğazı’nda yer alan ve yerleşimin olmadığı adadır. Ada, Suudi Arabistan’ın kontrolü altındadır ve Tiran Adası’nın hemen yanında bulunmaktadır. Sanafir Adası’nın yüzölçümü 33 km²’dir.

Sanafir Adası

Nisan 2016’da Mısır tarafından yapılan bir sınır anlaşmasıyla Sanafir ve Tiran Adaları, Suudi Arabistan’a devredilmiş ancak anlaşmanın Temsilciler Meclisi’nden onaylanmaması sonucu karar, Mısır yargısı tarafından iptal edilmiştir. Mısır Yüksek İdare Mahkemesi, 2017’de aldığı kararla Suudi Arabistan’la yapılan anlaşmanın hükümsüz olduğuna, adaların Mısır’ın toprağı sayıldığına ve bu nedenden ötürü adaların başka bir ülkeye devredilemeyeceğine karar kılmıştır. Sanafir Adası, Tiran Adası’nın yaklaşık 2,5 km batısında bulunmaktadır ve acil durumlarda gemilere sığınak olabilecek doğal koyları vardır. Hem Sanafir Adası hem de Tiran Adası, suyunun saflığı ve mercan oluşumlarının güzelliği sebebiyle dalış sporu tutkunlarının da uğrak noktasıdır.

Görseller ve kaynak:

https://arabic.cnn.com/middleeast/2016/04/10/location-egypt-saudi-tiran-sanafir-islands

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.