Tarih

Ürdün Kralı Hüseyin (Hüseyin bin Talal)

Hüseyin bin Talal ya da Ürdün Kralı Hüseyin olarak bilinir. 14 Kasım 1935’te Amman’da doğmuştur. Babası Talal’in akıl sağlığının bozulması üzerine 1953’te tahta geçmiştir. Ülke ekonomisini Batı ülkelerinin desteğiyle düzeltmeye çalışan Hüseyin bin Talal, halk nazarında meşruiyetini pekiştiremedi ancak bunu orduyu kontrol altına alarak sağlamaya çalıştı. İç politikada başarısızlıkları tahtın geleceği açısından tehlikeli olmaya başladığında mevcut hükümeti azledip sıkıyönetim ilan etmiştir.

Tahtta kaldığı süre içindeki en önemli olaylardan biri 1967 Altı Gün Savaşları’dır. Bu savaşta kesin bir mağlubiyet alan Ürdün’de Batı Şeria, İsrail tarafından işgal edildi. İşgali takip eden süreçte Filistin Kurtuluş Örgütü’nün bu ülke içindeki faaliyetleri artmaya başladı. Zamanla iş karışıklığa dönen ihtilaflar sonucunda Ürdün kolluk kuvvetleri ile mülteci kamplarında yaşayan Filistinliler karşı karşıya geldi. Meydana gelen çatışmalarda her iki taraftan da 7-8 bin kişi öldü.

İzleyen süreçte iç ve dış politikada zoru bir süreç yaşayan Hüseyin bin Talal, özellikle İsrail’le karşı karşıya gelmekten kaçınmış; başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer Arap ülkeleriyle ılımlı bir politika izlemeye başladı. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri ile bu dönemde iyi ilişkiler kuruldu. 1988 yılında ihtilaflara konu olan Batı Şeria üzerindeki iddialarından vazgeçen Ürdün, ayrıca burada yaşayan Filistinlilerin haklarını Ürdün’ün temsil ettiği iddiasını da geri çekti. 1991 yılında Körfez Savaşı esnasında Irak’a karşı oluşturulan ittifakta yer almayan Talal, 1999’daki ölümüne kadar yönetimde kaldı ve yerine oğlu II. Abdullah geçti.

kaynakça:

  • tr.wikipedia.org, Hüseyin bin Talal, erişim tarihi: 29 Kasım 2022

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.