Alıntı

Adeta Bugünümüzü Özetleyen Thomas More’un Ütopya’sından Muhteşem 11 Alıntı

İngiliz yazar, devlet adamı ve hukukçu Thomas More’un dönemin İngiltere’sine bir eleştiride bulunduğu Ütopya eseri, bugün hala ders kitaplarında işlenen önemli bir eser. Klasikler arasında yer alan kitabın ilk basımı Latince olmuş, kitap daha sonra çeşitli dillere çevrilmiştir. 1516 yılında yazılan ve var olmayan bir adada geçen olaylar, Ütopyalıları ve onların yaşamını ele alıyor. Eserde bugünümüzü, yaşantımızı özetleyen o kadar çok cümle var ki buraya kitabı yazmak en doğrusu olur. Bu yazımızda Thomas More’un Ütopya’sından kesitler sunan alıntıları sizlerle paylaşacağız. Keyifli okumalar..

Yurttaşların kin bağladığı, hor gördüğü bir kral; halkı ezerek, soyarak, dilenci durumuna düşürerek tahtında tutunabilecekse, bıraksın krallığı, insin gitsin tahtından. Bu yollarla belki kral adını elinde tutar; ama ne yiğitliği kalır, ne büyüklüğü. Kral, yüceliği dilencilerin değil, zengin ve mutlu insanların başında kalmakla kazanır.

Ütopya, Thomas More Sayfa 30

Bir dava ne kadar haksız olursa olsun, onu haklı gösterecek bir yargıç bulunur: Ya her iddianın tam tersini savunma alışkanlığıyla, ya yenilik, aykırılık hevesiyle ya da krala yaranmak isteğiyle.

Ütopya, Thomas More Sayfa 29

Aşırı doğruluk aşırı haksızlık getirir. Kanunları yazanın aklı o kadar hatasız, o kadar kesin midir ki buyruğunu dinlemeyen kılıcı hak etsin?

Ütopya, Thomas More Sayfa 29 – Sis

“Tanrı bize yalnız başkasını öldürmeyi değil, kendimizi öldürmeyi bile yasak etmiş.. Oysa biz yasaların gölgesine sığınarak birbirimizi boğazlayabiliyoruz!”

Ütopya, Thomas More Sayfa 18 – Kültür Yayınları (Mina Urgan’ın incelemesiyle)

Çok az sayıda yasaları var, çünkü öyle iyi kurumsallaşmışlar ki, bu az sayıdaki yasa onlara yetiyor da artıyor. Bu yüzden, cilt cilt hukuk kitabına ve bu kitaplar üzerine yazılmış sayısız yoruma sahip oldukları halde, bunların hala kendilerine yetmediğini söyleyen öteki halkları çok ayıplıyorlar. Çünkü, baştan sona okunmayacak kadar çok, herhangi birinin anlayamayacağı kadar da karmaşık olan bu yasalara insanlardan uymalarını beklemenin tam bir adaletsizlik örneği olduğunu düşünüyorlar.

Ütopya, Thomas More Sayfa 148

Bugünün bakanları, politikacıları yanlış düşünceler, peşin yargılarla yoğrulmuş insanlardır.

Ütopya, Thomas More Sayfa 31 – Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

”Çünkü paranın ve dolayısıyla para hırsının olmadığı yerde, fesatlık da olmaz.”

Ütopya, Thomas More Sayfa 140

“En azgın düşman bile, çok zaman büyük paralarla satın alınabilir..”

Ütopya, Thomas More Sayfa 57 – Kültür Yayınları (Mina Urgan’ın incelemesiyle)

Zenginler cumhuriyet, halk egemenliği gibi parlak sözler altında yoksulların kuyusunu kazıyorlar.

Ütopya, Thomas More Sayfa 102 – Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Her şey para ile ölçülüyorsa, bir ulusun adil ya da mutlu bir şekilde yönetilebileceğini sanmıyorum.

Utopia, Thomas More Sayfa 48 – Cem Yayınları

Kendi inandığımız şeyleri göklere çıkarmak ve kendi düşüncelerimizden hoşnut olmak bizim doğamızda var.

Utopia, Thomas More

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.