Biyografi

Ali Saim Ülgen Kimdir? Ali Saim Ülgen Restorasyon Çalışmaları

Ali Saim Ülgen kimdir, nereli ve kaç yaşında? Daha önceki yazılarımızda çeşitli meslek gruplarından yüzlerce kişinin hayat hikayesinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Ali Saim Ülgen”den söz edeceğiz.

Ali Saim Ülgen Kimdir?

  • Türk mimar
  • Restoratör.

15 Ağustos 1913 tarihinde dünyaya gelen Ali Saim Ülgen, Türkiye’nin restorasyon ve bakım-onarım alanlarında uzmanlaşan ilk yüksek mimarları arasında yer almaktadır. Ülgen’in, eserlere olan ilgisi henüz küçük yaşlarda başlamış ve lise dönemlerinde ise bu ilgisi giderek artmıştır. Hatta İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken ilk kitabını yayınlayan Ülgen, daha sonra eğitimine Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde devam etmiştir.

Buradaki eğitiminden bir süre sonra Ankara Üniversitesi bünyesinde Sanat Tarihi üzerine dersler vermeye başlayan Ülgen, daha sonra ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde restorasyon çalışmaları ile alanında tanınmaya başlamıştır. Ülgen, ilk olarak çalışmalarına Trakya ve Anadolu’da başladı. Bu bölgelerde 150’ye yakın tarihi eserin restorasyonunda görev almıştır. Aynı zamanda Mimar Sinan’ın eserleri üzerine yapmış olduğu çizimler, günümüzde halen akademik camia için oldukça önemli birer kaynaktır.

Hayat Hikayesi

Ülgen’in babası Hicri Bey bir doktordu. Hicri Bey ve Adviye Hanım’ın oğlu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Ali Saim Ülgen, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne başladı. Öte yandan İstanbul Üniversitesi’nde Arif Müfid Mansel’den arkeoloji üzerine dersler almıştır.

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Mimarlık Tarihi ve Şehir Kürsüsü’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Maarif Vekaleti tarafından düzenlenen sınavı kazanarak Almanya’ya gitti. 1939 senesinde İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine Fransa’ya gitmek zorunda kaldı. Ülgen, Paris’in ünlü eserleri arasında yer alan Notre Dame Kilisesi’nin restorasyonunda görev yapan ekipten biri oldu. Yurt dışı deneyimi kısa süren Ali Saim Ülgen, daha sonra Türkiye’ye döndü ve 1940 yılında askerlik vazifesini tamamlamak için Maraş’a gitti. Askerliği süresince tarihi eserlerin anlık kullanımları ve kötü bakılmasına ilişkin bir rapor yayınladı.

Askerlik vazifesini tamamladıktan sonra Maarif Vekaleti bünyesinde faaliyet gösteren Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde görev aldı. Ali Saim Ülgen, mimar olmaktansa eserleri onarmayı tercih etti ve eş zamanlı olarak hem Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimarlık tarihi üzerine dersler verdi hem de İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde mimarlık çalışmalarını yürüterek çeşitli kazılara katıldı .

1946 senesinde ise Anıtlar Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünde Anıtlar Şubesi’ne atanmıştır. Üç sene sonra kendi çabaları sonucunda kurulan Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu üyeliğine getirilen Ülgen, 1959 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesine çalışmalarına hız kesmeden devam etti ve vakfa ait eserlerin restorasyonunda önemli görev aldı. Öte yandan bu senelerde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) öğretim görevlisi olarak Türk sanatı ve sanat tarihi konularında akademik dersler verdi.

Ali Saim Ülgen ile İlgili Aramalar

Google’da Ali Saim Ülgen ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; ali saim ülgen kitap ali saim ülgen pdf ali saim ülgen çizimleri salt galata ali saim ülgen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.