Sağlık

Balık İshal Yapar mı?

Balık yemenin normal şartlarda ishal gibi hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancka bu makalede detaylı olarak bahsedeceğimiz balık alerjisi ishal olmanıza sebep olur. 

Tipik olarak ilk kez bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen diğer gıda alerjilerinin aksine, balık alerjisi yetişkinliğe kadar ortaya çıkmayabilir; bir çalışmada, balık alerjisi olduğunu bildiren insanların yüzde 40’ı yetişkin olana kadar balık yediğinde hiç ishal olmadı.

Yüzgeçli bir balığa (ton balığı, pisi balığı veya somon gibi) alerjiniz olması, kabuklu deniz hayvanlarına da (karides, yengeç ve ıstakoz) alerjiniz olduğu anlamına gelmez. Bazı alerji uzmanları, balık alerjisi olan bireylerin tüm balıkları yemekten kaçınmasını önerirken, bir tür balığa alerjisi olan birinin diğer türleri güvenle yemesi mümkün olabilir. Belirli bir balık türüne alerjiniz varsa, alerji uzmanınız diğer balık çeşitlerinin yemenin güvenli olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir, böylece balık alerjinizi kontrol altına alabilir ve yeniden hayatın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Balık yalnızca bu durumda ishal yapacağından balık alerjiniz olup olmadığından şüphelenmeniz için ishal dışında aşağıdaki yan etkileri de görebilirsiniz;

  • Deri döküntüsü gibi rahatsızlıklar,
  • İshal yanında mide krampı, bulantısı, şişkinlik,
  • Nefes almada zorluk (çok ciddi yan etki),
  • Burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı,
  • İshal ve kusma.

Sonuç olarak, balık yediğinizde ishal olmanızın balık ile alakalı olduğundan eminseniz bu konuda alerjiniz olup olmadığına emin olmadan bir daha balık tüketmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.