Hukuk

Beyyine Külfeti Nedir? Ne Demek?

Beyyine külfeti nedir ve ne anlama geliyor? Beyyine külfeti ne demek? Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki kavramlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “beyyine külfeti” kavramından söz edeceğiz.

Beyyine Külfeti Ne Demek?

Beyyine külfeti, ispat yükümlülüğüdür. Yani bir kişi ortaya bir iddia ortaya atıyorsa o iddiasını kanıtlamak zorundadır. Medeni Kanunun 6. maddesinde bu konu şöyle yer almaktadır:

Beyyine külfeti, müddeiye aittir. Yani kanıtlama yükü, iddiayı ortaya atan kişi ya da kuruma aittir ancak bazı durumlarda ispat yükü tersine dönebilir. Nitekim 743 sayılı Medeni Kanun’da yer alan “beyyine külfeti” başlığında söz konusu mevzu şöyle yer almaktadır:

“Kanun, hilafını emretmedikçe tarafeynden her biri müddeasını ispata mecburdur.”

Günümüz Türkçesiyle, kanun tersini emretmediği sürece iki taraf da iddiasını kanıtlamak zorundadır. Bu tamından da anlaşılacağı üzere bir kişi iddia ettiği bir şeyi kanıtlamak zorundadır. Aksi iftira ve karalama suçlarına girer ve yine bu da Türk Ceza Kanunu’na göre bir suçtur.

Beyyine külfetinde geçen ”müddei iddiasını ispatla mükelleftir” sözünün aksi bir kaide daha vardır: Kanıtın yokluğu, yokluğun kanııtı değildir.

Kaynak: https://tr.m.wikisource.org/wiki/743_Sayılı_Türk_Kanunu_Medenisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.