Biyografi

Chandrasekhar Subrahmanyan Kimdir?

Chandrasekhar Subrahmanyan, Hint asıllı ABD’li fizikçi, astronom ve matematikçi. 1983 yılı Nobel Fizik Ödülü sahibi Chandrasekhar Subrahmanyan kimdir?

Çocukluk ve Hindistan Yılları

1930 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi Chandrasekhar Venkata Raman’ın yeğeni olan Subrahmanyan 19 Ekim 1910’da Pakistan ve Hindistan sınırındaki Pencap’ta 10 kardeşli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Varlıklı bir aileden gelen Subrahmanyan, 12 yaşına kadar evde özel eğitim gördü.1922-1925 yılları arasında Madras’ta bir Hindu okulunda lise öğrenimi tamamladı. Üniversiteyi de yine Madras’ta bitirdi. Bitirme tezi Compton Olayı üzerine olan Subrahmanyan, Hindistan Devlet Bursu ile doktorasına Cambridge Üniversitesinde devam etti.

Akademik Kariyer ve Çalışmaları

Çalışmaları daha çok istatiksel mekanik üzerine olan Subrahmanyan’ın astrofiziğe merak salması, Astronomical Society Profesörü Edward Arthur Milne ile tanışmasıyla başladı.

Dejenere olmuş yıldızların veri analizini hakkında yaptığı çalışmalarla Cambridge Üniversite tarafından madalya ile ödüllendirilmiştir.

1937 yılında Chicago Üniversitesi akademisyenlerinden Otto Struve tarafından asistan olarak işe alınan Subrahmanyan, daha sonra kendisine gelen tüm teklifleri reddederek tüm akademik hayatını Chicago Üniversitesi’nde geçirmiştir.

Akademik çalışmaları İkinci Dünya Savaşı’na (1939-1945) denk geliyordu. Dönemindeki diğer fizikçiler gibi o da savaş alanında çalışmalar yaptı. Subrahmanyan, bu konuda balistik savaş araçları üzerine laboratuvar çalışmalarında bulunmuştur.

Subrahmanyan, balistik çalışmalarına devan ederken 1943 yılında şok dalgaları ve yok edici etkileri üzerine iki makale yayınladı. Bu konudaki bilgisi ileride Subrahmanyan’ın astrofizikteki başarısının temelini oluşturacaktı.

Robert Oppenheimer’ın Manhattan Projesine davetini kendi alanı olmadığı gerekçesiyle kabul etmeyen Subrahmanyan, Calutron makinesinin yapılmasını desteklemiş ve bu projede kullanılmasını tavsiye etmiştir. Subrahmanyan, Manhattan Projesinde ortaya çıkarılan parçacık hızlandırıcıların atom çekirdeğinin yapısı hakkındaki algıyı tamamen değiştireceğini ve de Beyaz Cüce gibi çekirdeğin temel özelliklerini yitirdiği uç koşullarda da insan bilgisini arttıracağını düşünüyordu.

Chandrasekhar Subrahmanyan ve Öğrencileri

Doktora öğrencilerine kendisinden bahsederlerken “Chandra” demelerini isteyen Chandrasekhar Subrahmanyan, 50 yıl boyunca hizmet ettiği Chicago Üniversitesinde 100’e yakın makalede ismi yardımcı olarak geçti. Chicago Üniversitesinden emekli olana kadar 50’ye yakın doktora öğrencisine tez konusunda yardımcı oldu.

The Astrophysical Journal adlı derginin 1952-1971 yılları arasında yayın editörlüğünü yapan Chandrasekhar Subrahmanyan, ömrümün son beş senesinde (1990-1995) Isaac Newton’un yazmış olduğu fizik kitaplarının modern fizik ve matematik ile anlaşılabilir hale getirilmesi bir proje de başlatmıştır.

Ölümü

Chandrasekhar Subrahmanyan, 21 Ağustos 1995 tarihinde, Chicago Üniversitesinde verdiği bir konferans sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ölümünün Ardından

Chandrasekhar Subrahmanyan’ın 1995’te aramızdan ayrılmasından sonra NASA, dünya yörüngesindeki X Işını Gözlemevi’ne Chandrasekhar Subrahmanyan’ın anısına ve emeklerine ithafen Chandra X Işını Gözlemevi adını vermiştir.

Chandrasekhar Subrahmanyan ve Ateizm

Yaptığı her konuşmasında ve konferansında “ateist” olduğunu belirten Chandrasekhar Subrahmanyan, bir defasında Hinduizm konulu bir tartışma sırasında “Düşüncelerimi dolandırmadan açıkça ve cesurca söylüyorum, ben bir ateistim” ifadelerini kullanmıştır.

Nobel Ödülü

1983 yılında yıldızların evrimi ve ürettiği matematiksel yapıdan ötürü Nobel Fizik Ödülü almaya hak kazanmıştır.

Ödüller

1-) Royal Society Üyeliği (1994)
2-) Henry Russel Öğretmenlik Ödülü (1949)
3-) Bruce Madalyası (1952)
4-) Royal Astronomical Society Altın Madalyası (1953)
5-) Amerikan Ulusal Bilim Madalyası (1966)
6-) Nobel Fizik Ödülü (1983)
7-) Copley Madalyası (1984)

 

Kaynak: Vikipedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.