Eğitim

Düdenler Nedir? Nasıl Oluşur?

Düdenler nedir, düdenler nasıl oluşur? Yağışlar, yeraltı suları ve kırık hatlara bağlı olarak meydana gelen karstik aşınım şekillerinin büyüklükleri ve özellikleri de birbirinden değişik ve farklı karakterde olabilir. Bu yazımızda karstik aşınım şekillerinden olan düdünlerden söz edeceğiz. 

Düdenler Nedir? 

Düdenler genellikle karstik çatlakların büyüyüp genişlemesi ve altta bulunan mağara ve galerileriyle birleşmesi neticesinde meydana gelir/oluşurlar. Düdenlerin obruklardan ayrılan önemli farkları ise ağızlarının geniş ve çaplarının da derinlere doğru daralmasıdır. Bu oluşum aşamasıyla düdenler bir “huniye” benzerler. 

Düdenler, genellikle ya mağaraların ya da yer altı mecralarının ağızlarıdır. Bir başka deyişle düdenler, karstik arazilerdeki suyu yeraltına taşıyan ya da yerin altında bulunan suyun yeryüzüne çıktığı yerlerdir. Özetle düdenler, bir karstik kanalizasyon sistemidir. Bunlara su batan veya su çıkan gibi isimler de verilmektedir. 

Nerelerde Görülür? 

Akdeniz Bölgesinde karstik arazilerin yaygın olmasından dolayı düdenler, bu bölgelerde oldukça fazla görülmektedir. Öten yandan bu bölgelerde diğer karstik aşınım şekilleri de oldukça fazla yaygın durumdadır.

Diğer karstik aşınım şekilleri ise şöyledir:

1. Lapya 

2. Dolin 

3. Uvala 

4. Obruklar

5. Mağara 

6. Kör Vadi 

7. Karstik Köprüler ve Tüneller 

8. Tekno-Karstik Şekiller 

9. Kalanklar 

Yukarıda yer alan şekiller karstik aşınım şekilleridir. Aynı zamanda karstik birikim şekilleri de bulunmaktadır. 

Bu yazımızda kısaca düdenlerden bahsettik. Hepsi ve daha fazlası için sitemizin eğitim kategorine tıklamanız ve yazılar hakkında yorum yapmanız içeriklerin zenginleşmesi için faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.