Halkla İlişkiler

Etkili İletişimde Aktif ve Pasif Dinleme

Dinlemek, konuşmak kadar iletişimin en önemli unsurlarından biridir. Dinlemek iletişim ve ilişkide etkin rol oynar. Dinlemek ise aktif dinleme ve pasif dinleme olarak ikiye ayrılır. Pasif dinleme sorulan ve anlatılanlara karşı birinci derecede tepki vermek yerine onay anlamında evet, doğru, hmm gibi sözcükler kullanır. Aktif dinleme ise insanlar açısından en zor aşamalardan biridir. Birisini aktif dinlerken birçok duyu organının çalışması gerekir. Aktif dinlemede olmazsa olmaz birkaç kriter vardır;

1-) Dinlerken Reaksiyon Vermek

Karşısınızdaki kişi dinlendiğine dair ikna olmalıdır. Pasif dinlemede olduğu gibi ağız sesleri ile değil, cümle veya söz öbekleri ile cevap vermek dinleyiciden çok anlatıcı için büyük öneme sahiptir.

2-) Önemseyerek Dinlemek

Odak noktasına anlatan kişiyi koymalı ve dinlerken sağa sola veya konuşan kişiyi rahatsız edecek derecede bir işle meşgul olunmamalı.

3-) Göz Teması Kurmak

Etkili bir iletişimin en önemli öğelerinden biri de gözle kurulan temastır. Anlatıcının çenesine, saçına veya baş bölgesindeki organlarına değil doğrudan gözüne bakılmalı.

4-) Anlayarak Dinlemek

Haber spikerlerinin konuklarına yönelttiği sorular alakalı sorulardır. Bunun için öncelikle anlatıcıyı iyi anlamak, detayları kaçırmamak gerekir.

5-)Eşit Seviyede Dinlemek

Anlatıcıyla dinleyici arasında hem fiziksel, hem de kademe, mevki açısından bir fark olmamalı. Yüksek sandalye-alçak sandalye ya da alt-üst ilişkisi gibi.

6-) Empati Kurarak Dinleme

Dinlemenin en zor bölümüdür. Anlatıcının duygularına inmek gerekir. Neden veya ne sebeple böyle dedi, niye bu yorumu yaptı türünden sorularla empati yaparak anlatıcı daha iyi anlaşılmalı.

7-) Ciddiyetle Dinleme

Samimiliğin ince duvarlarını aşmadan ağır başlı bir ortamda dinlenilmeli, anlatıcının hataları ya da gafları yüzüne vurulmamalı, muziplik yapılmamalı. Anlatıcı kişi anlatacağı şeyden soğuduğu gibi, dinleyici dinlemekten uzaklaşır.

8- ) Karşındakine Değer Vererek Dinleme

Dinleyici sanki anlatıcının ağzından çıkacak bir lafa muhtaçmış gibi dinlenmelidir. Değer verildiğini anlayan anlatıcı ve değer veren dinleyici arasında mükemmel bir iletişimin temeli atılır.
Yukarıda sayılanlara en uygun fotoğraf karesi olarak bunu buldum. Bana sorarsanız fotoğrafa bakınca sekiz öğenin sekizi de burada var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.