Halkla İlişkiler

Storytelling Nedir?

Storytelling, hikaye yazmak ya da hikaye yazıcılığı anlamlarına gelen ve genellikle Halkla İlişkiler veya Uluslararası İlişkilerde; Reklamcılık ve diğer sosyal bilimlerde kullanılan bir tabirdir. Tabir; daha çok “bir ürünü, hizmeti veya fikri, insanlara daha kolay nasıl satabiliriz” düşüncesinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

“Storytelling in Advertising” olarak Halkla İlişkilerde sıklıkla karşılaşılan hikaye yazıcılığı, ürünlerin satılmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Hikaye Yazmaktan Kasıt Nedir?

Hikaye yazmak, bilinen ve yaygın kullanılan formatıyla değil tersi bir anlamla “Storytelling”i oluşturur. Burada hikaye yazmaktan ve hikaye yazıcılığından kast edilen en önemli olgu; bir ürün, hizmet veya fikri daha kolay satabilmektir. Hikaye, satmakta önemli bir işlev görmektedir. Hikaye yazmak; müşterinin bir ürün, hizmet veya fikir “neden almalıyım” veya “neden inanmalıyım” sorusuyla karşılaşmaması için yapılır.

Neden Hikaye?

Hikaye dinlemeyi severiz. Hatta ülkecek hikaye dinlemeye bayılırız. Hikayeler, belirli bir kurgu içerir, neden söylerler, hikayeleştirirler ve alım sürecini hızlandırırlar. Neden ve niçin sorusunu “tek seferde” cevaplayabilecek bir şema vardır hikayelerde.

Kusursuz bir hikaye yazıcılığı, bir ürün, hizmet veya fikrin tutmasına, satılmasına ve popüler hale gelmesine neden olur. Günümüzde çoğu şirket, kurum ve kişilerin amacı; kitlelerin inanabileceği, iyi kurgulanmış ve en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş hikayeler yazmaktır.

Mesela bir örnek üzerinden Storytelling’i açıklayalım. Örneğimiz Ülker. Çikolata üreten bir firma. Sadece çikolata mı? Hayır. Binlerce farklı tür ürünü bulunan, dev bir kuruluş. Biz ürünlerini ele alalım. Birkaç ürünü şöyle;

Ülker Çikolatalı Gofret

Okuyunca bile “aranızda Ülker çikolatalı gofret sevmeyen var mı” sözü aklınıza geldi öyle değil mi? Hatta çıt kırılma sesi de geldi. Hatta ve hatta bu çikolatanın günde 1 milyon sattığına dair “kesin olmayan” bir bilgi bile gelmiş olabilir.

Çokonat

Aklınıza gelen? Elbette ki “Çokonat’ın lezzetli bambaşka” repliğidir. Akıllara kazınır. Hikaye yazıcılığında esas olan da bu: Akıllara kazınmak.

Hanımeller

Aklınıza gelen ilk şey ne oldu? “Anne eli değmiş gibi” sözü mü? Evet başka aklına gelen farklı bir yorumu olan var mı?

Biskrem

“Bi Biskrem Versem” sözü yine herkesin aklında. Unutulmayan reklamlardır, sözlerdir.

Hikaye yazıcılığı kısaca budur. Storytelling de esasen budur. Bir ürüne, hizmete veya fikre hikaye yazmak, ona inandırıcılık kazandırmak, onu daha kolay satın aldırmak hikaye yazıcılığının temel hedefleridir.

Konuyla ilgili olarak konu başlıkları. Okumanızda yarar var:

İletişimci Neden Hikaye Yazar?

PR Nedir? Neye Yarar? Türleri Nelerdir?

Kategori: Halkla İlişkiler

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.