Spor

Futbolda Derbi Nedir? Neye Denir?

Futbolda derbi neye denir? Derbi maçları nelerdir? Hangi maçlar derbi olarak kabul ediliyor? Hiç şüphesiz derbiler, tüm Türkiye’de ve de dünyada pek çok izleyici ve fanatik tarafından nefeslerin tutulduğu maçlardır. Derbiler, sahip oldukları atmosferlerle diğer maçlardan ayrılır. Dünya üzerinde pek çok önemli derbi bulunuyor. Peki derbi neye denir? Derbinin tanımı nedir?

Derbi Nedir?

Aynı şehrin iki takımının karşılaştıkları mücadeleler “derbi” olarak adlandırılır.

Bir maçın derbi sayılabilmesi için iki takımın da aynı şehrin temsilcisi olması gerekir. Örneğin Barselona ve Real Madrid arasındaki maçlar “derbi” değildir. Bu iki takım arasındaki maçlar “El Classico” olarak kabul ediliyor.

Örneğin İngiltere’de durum çok daha farklı. Kuzey Londra derbisi veya Londra derbisi olmak üzere farklı kategoride derbiler vardır.

Tottenham ve Arsenal arasındaki maçlar Kuzey Londra Derbisi olarak geçer. Öte yandan Fulham, Chealsea, Arsenal, Charlton, Tottenham arasındaki maçlar derbi olarak kabul ediliyor. Doğu Londra derbisi ise Westham United ile Millwall arasında geçen karşılaşmalara verilen isimdir.

Derbi Olsa da Derbi Olarak Kabul Edilmeyen Örnekler 

Mesela bu kategoriye Medipol Başakşehir ile Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki maçları örnek olarak gösterebiliriz. Ya da Kasımpaşa ile diğer İstanbul takımlarının kendi aralarında yaptığı maçlar, teorik olarak derbi olsa da derbi olarak kabul görmezler. Türkiye’de derbi olarak sadece;

  • Galatasaray-Fenerbahçe
  • Fenerbahçe-Beşiktaş 
  • Beşiktaş-Galatasaray

ve ayrıca

  • Karşıyaka-Göztepe 

maçları örnek gösterilebilir. Bunun dışında Türkiye’de derbi olarak görülen başka maç yoktur. Derbiler, sebepleri çok eskilere dayanan bir rekabetten doğar. Örneğin biri işçi, diğeri zengin takımı; biri halkın diğeri kralın takımı; biri askerin diğeri polisin takımı olabilir. Dünyada pek çok derbi var. Ve hepsi futbola heyecan katan çok önemli birer detaylardır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.