Kelimeler

Gayri Kabil-i Rücu Nedir? Ne Anlama Geliyor? Cümle İçi Kullanımı ve Kökeni

Gayrikabil-i rücu nedir? Gayrikabil-i rücu ne anlama geliyor. Gayrikabil-i rücu ne demek? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime, söz öbeği, tabir, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “gayrikabil-i rücu” kelimesinden, anlamından, kökeninden, cümle içi kullanımından ve kullanım alanlarından söz edeceğiz.

Gayrikabil-i Rücu Ne Demek?

Geri dönüşü olmayan, rücu edilmesi imkansız, iptal etme veya vazgeçme imkanının bulunduğu durumlar için kullanılır.

Değiştirilmesi mümkün olmayan, dönüştürülemeyen gibi anlamlara gelen gayrikabil-i rücu tabiri; ekonomik, hukuki ve siyasi alanda da kullanılan bir terimdir.

Gayrikabil-i Rücu Kelimesinin Kökeni Nedir?

Gayrikabil ve rücu iki ayrı kelimeden meydana gelmiştir. Ayrı ayrı bu sözcüğü meydana getiren kelimeler şöyledir:

Gayri: Hariç, olmayan.
Kabil: Mümkün, olanaklı, kabul edilebilir.
Rücu: Dönüş, iade.

Gayrikabil-i Rücu Kullanım Alanları

Daha çok sözleşmelerde ve taraflar arasındaki akit ve anlaşmalarda bu terim kullanılır. Yine aynı şekilde tekstil ve perakende sektöründe de bu kelimenin kullanımı yaygındır.

Gayrikabil-i Rücu Cümle İçi Kullanımı

Mustafa Kemal 1923 yılında İngiliz gazeteci Grace Ellison’a şöyle diyecekti, “Ben Napolyon’u hiç sevmiyorum. Çünkü Napolyon her şeye kendi şahsını sokardı. Mücadelesi muayyen bir dava için değildi; kendi şahsı içindi. İşte bu cihetle bu gibi adamlar için gayrikabil-i içtinap [kaçınılmaz] olan felakete uğradı.”
Andrew Mango
Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu, Andrew Mango

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.