Psikoloji

Gelecek Korkusu Nedir? Özellikleri ve Nedenleri Nelerdir?

Hepimizin birbirinden farklı korkuları vardır. Bunlar kimi zaman çocukluktan kalma nedenlerden dolayı, kimi zaman da tekrarlayan olaylar neticesinde gerçekleşmiş ve kişinin ruh sağlığı için iyi olmayan sonuçlar doğuracak duygulardır. Karanlık korkusu, kapalı alan korkusu, köpek korkusu gibi anında aklımıza gelen korku türleri vardır. Gelecek korkusu ise diğer korku türlerinden farkı olarak sonradan edinilen ve bireyin gelecek yaşamındaki olacak ya da olmayacak gelişmeleri düşünmeye ve bunu bir sorun haline getirmesiyle meydana gelen bir korku türüdür. Gelecek korkusu nedir? Gelecek korkusunun özellikleri nelerdir? Gelecek korkusunun altında yatan sebepler hangileridir? Bu yazımızda tüm bunların cevaplarını elimizden geldiğince cevaplamaya ve gelecek korkusuna dair alternatif bakış açıları getirmeye çalışacağız. İşte tüm yönleriyle gelecek korkusu: Gelecek korkusu nedir? Gelecek korkusunun özellikleri nelerdir? Gelecek korkusunun altında yatan sebepler hangileridir?

Gelecek Korkusu Nedir?

Gelecek korkusu, bireyin gelecekteki yaşamı hakkında korku ve endişeye kapılması ile meydana gelen bir korku çeşididir. Gelecek korkusu, bireyin şimdiki yaşamında birkaç sene sonraki yaşamının getirileri ve koşulları hakkında endişeye kapılmasıdır. Aynı zamanda gelecek korkusu, bireyin geleceği düşünmesi ve geleceği bir sorun haline dönüştürmesi ile ortaya çıkan bir korku türüdür. Gelecek korkusunun tanımını, tek bir yönden değil pek çok yönden; derinlemesine bir araştırma ve inceleme yaptığımız zaman ortaya çıkartabiliriz. Gelecek korkusunun tanımı ise en geniş anlamıyla bireyin kendisini ilgilendiren konularda, gelecekte hangi konumda ve durumda olacağını düşünmesi ve bu düşünceyi bir sorun haline getirmesidir.

Gelecek Korkusunun Özellikleri Nelerdir?

Gelecek korkusu, kişide depresif bozukluklara neden olabilir. Kişinin gelecek hakkında kaygılar yaşaması, kişinin gelecek hakkında endişeye kapılması, gelecek korkusunun en temel özelliklerindendir.

Psikolojik bir travma örneği olan gelecek korkusu, bireyin yalnızlaşmasına, çevresine verdiği tepkilerin değişmesine, algılamada sorunlar yaşamasına neden olur.

Gelecek korkusunun en temel özelliklerinden biri de geleceğin bir kişi olarak tasvir edilmesidir. Geleceği bir kişi olarak gören birey, gelecekten ve gelecekle yüzleşmekten kaçar.

Askerde, okulda, işte ya da herhangi bir yerde gelecek korkusu, kendisini belli eden bir yapıya sahiptir. Yarın ne olacağım korkusu, kişinin gelecek planlamasında sorunlar yaşaması ve tetikleyici nedenlerin üst üste gelmesi, kişiyi içinde bulunduğu durumdan daha güç çıkmasına neden olur.

Gelecek Korkusunun Altında Yatan Sebepler Nelerdir?

Gelecek korkusunun altında yatan en önemli sebep, maddi sıkıntılardır. Bireyin maddi sorunlar yaşaması, geleceği hakkında endişelenmesine neden olmaktadır. Kişinin ekonomik açından sıkıntıları olmadığı senaryolarda her ne kadar durumun aksini iddia edemesek de ekonomi önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gelecek korkusunun altında yatan bir diğer önemli sebep ise ihtiyatlı olmaktır. İhtiyatın ileri derecede tezahür etmesi, kişinin mükemmeliyetçi bir tutum içerisine girmesi, kişiyi bir süre sonra gelecek hakkında karamsar bir bakış açısına sevk edecektir.

Gelecek Korkusu Nasıl Altatılır?

Bireyin gelecek korkusundan sıyrılması için ilk önce yapması gereken şey, kafasındaki gereksiz ayrıntıları temizlemek, mükemmeliyetçi bir tutum içerisine girmemek ve ihtiyatlı ve aşırı temkinli olmaktan uzaklaşmaktır.

Gelecek Korkusu, kişiyi ruhsal açıdan yıpratmasının yanı sıra kişinin çevresindekileri de rahatsız edecektir. Gelecek korkusunun en büyük nedenleri, özellikleri ve altında yatan sebepleri bunlardır.

Birey için gelecek, her ne kadar önemli bir konu olsa da geleceğin bir sorunsal haline dönüşmesi ve bireyi rutin işlerinden alıkoyması, kişi için oldukça zararlıdır.

Hastalığın ileri derecede sorun teşkil etmesi halinde psikolog desteğine başvurmakta fayda vardır. Zira insanın her şeyden önce kendi ruhsal sağlığını koruması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.