Göç ve Sosyal Uyum Politikalarında Devletin Sorumlulukları
Göçmenler ile Türkiyeli yerel halk arasında sosyal uyum sürecinin başarılı olmasında devlet politikalarının önemi büyüktür. Kamu kurumlarının politikaları ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri sosyal uyum sürecinde oldukça etkili olmaktadır. Kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin arttırılması ve sosyal uyum alanında yapılacakların sağlam bir sistem içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiği söylenmektedir (Aygüler, Buz, Güzel, 2021). Sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki çalışmalarının sadece göçmenlere yönelik olarak tek taraflı gerçekleşmesi bir eksiklik olarak görülmektedir.
Türkiye’nin göçler karşısında geliştirdiği politikaların sosyal uyuma katkı sağlamadığı ve göçmenlerin Türkiye’de kısa süreli olarak kalacakları varsayılarak oluşturulduğu iddiasında bulunulmuştur (Ark Yıldırım, Özer Yürür, 2019). Türkiye’nin kitlesel bir göçe hazır olmaması ve göçmenlerin kalıcılık durumunun analizinde sorunlar yaşanması devlet politikalarının hedeflenen sonuca ulaşamamasına neden olmaktadır.
Göçmenlerin barınma ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı devlet politikalarıyla çözüme kavuşturulması beklenen bir sorundur. Göçmenlerin bir kısmı devlet tarafından sınır bölgesinde kurulan göçmen kamplarına yerleştirilmiştir. Bir kısmı ise şehirlerin içine göç etmiş ve buradaki yerel halkın arasına yerleşmiştir. Bu durum yerel halkla göçmenler arasındaki temasın artmasına yol açmıştır. Bu sebeple göçmenlerle Türkiyeli yerel halk arasında bazı anlaşmazlıklarla karşılaşılmaktadır.