Otomobil

Golf 5 Katalizör Temizliği Nasıl Yapılır?

Katalizör, dışarıdan bakıldığında çok basit bir yapısı olduğu düşünülse de araç parçaları arasında neredeyse en önemli yere sahiptir. Egzoz gazlarının kimyasal reaksiyonlara girmesi için içerisinde bulundurduğu elementler ile egzoz emisyonlarını düşürmeye yaramaktadır. Son zamanlarda üretilen araçlarda bu parçanın üzerine sensörler monte edilerek katalizör durumunu rahat bir şekilde takip etmeniz sağlanmaktadır. Katalizörün arızalanması durumunda aracınızın sarfettiği yakıt ve stabil çalışma düzeni bozulabilir. Aracınızı muayeneye götürdüğünüzde bu gibi sorunlar tespit edilirse aracınız muayeneden geçmez ve uğraşıp durursunuz. Bu yazımızda Golf5 markalı aracın katalizör temizliğinin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Katalizör Temizliği Nasıl Yapılır?

Aracınızın motorunun soğuk olduğu durumda bu işleme başladığınızı varsayarak katalitik konvertörün giriş ve çıkış kısmında bulunmakta olan 6 tane yaylı civatayı sökmekle işe başlayabilirsiniz. Civataların söküm işleminde dikkat etmeniz gereken önemli bir konu ise civatalar yaylı olduğu için söküm işleminde fırlayabilir. Bu sebeple civataları sökerken dikkatli olmanızda fayda var. Eğer civataların bulunduğu bölgede sensörler var ise (yeni nesil araçlarda bulunduğunu söylemiştik) sensörlerin söküm işlmeini tamamlamalısın. Söküm işlemini tamamladıktan sonra katalizör temizliği için özel üretilmiş olan solüsyonu kullanarak temizlik işlemine başlayabilirsiniz. Fakat bu işlem için sağlığınızı tehlikeye atmamak için maske ve eldiven kullanmaya kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun sebebi hazırlanacak olan solisyonun aşındırıcı ve toksik etkisinin olduğudur.

Solisyonu kullanmak için ihtiyacın olan şey sodyum hidroksittir. Satın alırken sıvı yada katı olarak karşınıza çıkabilir. Endişe etmeyin iki türlüsüde işlem görmektedir. Sıvı olan sodyum hidroksiti camsil şişesine benzer bir püskürtücü şişenin içine koyarak temizlik işlemine tam anlamıyla başlayabilirsiniz. Katalizörü uygun bir pozisyona getirerek iç kısmına doğru sodyum hidroksiti püskürtmeye başlayabilirsin. İşlem anında sodyum hidroksit katalizöre yapışacaktır. İçerisinde bulunan su ise akıp gidecektir. Katalizörün içerisi köpük dolana kadar işleme devam etmelisin. İçerisi köpük olduğunda bir süre katalizörü beklemeye bırak. Üzerinden bir süre geçtikten sonra tazyikli su yardımı ile katalizörü temizleyebilirsin. İşlem bu kadar. Son olarak ise aynı çıkardığınız şekilde katalizörü yerine monte edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.