Haşimato Hastaları Glüten Tüketirse Ne Olur?
Son dönemlerde sıklıkla tartışılan ve üzerine yapılan araştırmaların hızla arttığı haşimato nedir? Kimlerde görünür? Nasıl beslenilme? Bu gibi soruların cevaplarını bundan önce sizlerle paylaşmıştık. Bugün bir başka tartışma konusu olan glüten konusunu yazacağız. Bu konuda tıp dünyası iki kutba ayrılmış durumda. Kimi doktorlar bu durumun popüler kültürün bir ürünü olduğunu ve kişiler arasında hızla yayıldığın ve aslında hiçbir yararlı olmadığını söylerken kimisi de glüten tüketimi ile haşimato tiroidinin birbiri ile bağlantılı olduğunu düşünmektedir. Bu konu hakkında yapılan araştırmaları sizler için alt kısımda toparlayacağız.
Bazı hastalar genel itibariyle glütensiz diyeti tercih etmektedir. Bunun ana nedeni glüteni kestiklerinde vücutlarında hissetmiş oldukları rahatlama ve antikor seviyesinde olan değişimdir. Çoğu doktor ise bu durumun hastalar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu düşünmektedir. Yapılan çalışmalar haşimato hastalarının tamamen olmasa da büyük oranda glüteni bırakmasının iyi etkilerini gözler önüne sermektedir. Doktorlar, hastaların hissetmiş oldukları kabızlık, şişkinlik, yorgunluk, stres bozuklukları gibi etkileri azalttığına yönelik iddialarını geliştirmektedirler. Günümüzde üretilen glütenin kalitesinin bozukluğu bu durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Hastalar aynı zamanda bunun yanında sağlıklı beslenmeye yönelmiş olmaları onları daha kaliteli bir yaşama sevk etmektedir. Eğer haşimato hastaları glüten tüketirse bu hastalığı ilerletmese de iyileştirici etkileri ortadan kaldıracağına yönelik görüşler de vardır. Fakat glüten tüketiminin direkt olarak zararı henüz kanıtlanmış değil.
Giderek daha fazla araştırma, glüten alımının ve Hashimoto’nun ilişkili olduğunu gösteriyor. Otoimmün hastalıkları olanlar arasında çölyak olmayan buğday duyarlılığına (NCWS) bakan bir çalışma, NCWS’li hastaların yüzde 29’unun ve çölyak hastalığı olan hastaların yüzde 29’unun, özellikle Hashimoto tiroiditi olmak üzere otoimmün bir hastalık geliştirdiğini gösterdi. Yakın tarihli bir pilot çalışma, gluten-free diyetin Hashimoto’lu kadınlar arasında otoimmüniteyi etkileyip etkilemediğini belirlemek için tasarlandı. Araştırmacılar, glütensiz diyet grubunun tiroid antikor titrelerini azalttığını ve altı ay sonra 25-hidroksivitamin D seviyelerini biraz artırdığını gözlemledi. Bu, glütensiz bir diyetin Hashimoto hastaları için klinik sonuçlar verebileceğini göstermektedir. Hashimoto şu anda tedavi edilebilir olarak kabul edilmez, ancak klinik semptomların iyileştirilmesi kronik ilaçların kesilmesine ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yol açabilir.
https://dietitiansondemand.com,
Belirli Kaynaklar
- Kalaycı, Z., & Kamarlı Altun, H. (2024). HASHIMOTO TİROİDİTİ YÖNETİMİNDE GLUTENSİZ BESLENMENİN YERİ. Akdeniz Tıp Dergisi, 10(1), 181-187.
- Lerner A, Jeremias P, Matthias T. Gut-Thyroid Axis and Celiac Disease. Endocr Connect. 2017 May; 6(4): R52-R58.
- Carroccia A, D’Alcamo A, Cavataio F, et al. High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology.2015 Sept; 149(3): 596-603.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30060266/