İnkılap Tarihi

I. İnönü Savaşı’nın Nedenleri Nelerdir?

Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasında I. İnönü Savaşı ön plana çıkar. Bu savaş, Türk Ordusu ile Yunanlılar arasındaki ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. 10 Kasım tarihi ile düzenli orduya geçiş yapılmış ve bu tarihten sonra Kurtuluş Savaşı, sistemli bir şekilde yürütülmüştür. Peki I. İnönü Savaşı’nın nedenleri nelerdir? Yukarıda da belirttiğimiz gibi I. İnönü Savaşı, önemli bir konudur. Birinci İnönü Savaşı’nın nedenlerine yakından bakalım:

I. İnönü Savaşı’nın Nedenleri

1) Türk ordusunun güçlenmesini engellemek isteyen Yunanlılar, düzenli orduya geçiş aşamasında Türklere büyük darbe vurmak ve askeri açıdan Türkleri bertaraf etmek istemişlerdir. 

2) Yunanlılar, taarruzda ilk hedef olarak Eskişehir’i seçmişler ve burayı kendilerine bir üs seçerek buradan da Milli Mücadele’nin yürütüldüğü Ankara’ya gelip Meclis’i dağıtmak istemişlerdir. 

3) Megalo İdea çerçevesinde Büyük Yunanistan’ı kurmak isteyen Yunanlılar, ilk hedef olarak (Küçük Asya) Batı Anadolu’yu kontrol altına almayı amaçlamışlardır. 

4) Yunanlılar, taarruzla birlikte Türklere Sevr Anlaşması’nı kabul etmeye zorlamayı düşünmüşlerdir. 

6 Ocak 1921 tarihinde Eskişehir’e doğru saldırıya geçen Yunanlılar, 8 Ocak’ta Bilecik’i işgal etmişlerdir. Yunan kuvvetleri Türk Ordusu tarafından İnönü mevzilerinde durdurulmuştur. 

10 Ocak 1921 tarihinde geri çekilmek zorunda kalan Yunanlılar, yenilgiyi kabul etmemişler ve bu savaşa “Taarruzi Keşif” adını vermişlerdir. 

Bu savaşın kazanılmasında 61. Tümen Komutanı İzzettin Paşa’nın büyük katkısı olmuştur. Savaş, sonuçları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin oldukça kazançlı çıktığı bir savaş olmuştur. 

Bir sonraki yazımıza Birinci İnönü Savaşı’nın sonuçlarından söz edeceğiz. Hepsi ve daha fazlası için sitemizin “İnkılap Tarihi” kategorini ziyaret etmeyi unutmayın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.