Eleştiri

Instagram Okuryazarlığı

Ülkemizde okuryazar oranının arttığına yönelik çeşitli anketlerin yayılmasına tepki olarak bu anketlerin sıklıkla Instagram üzerinden yapıldığı kanaatindeyim. Zira ülkemizde okuryazar oranında bir artış yok, Instagram okuryazarlığında bir artış var.

Instagram’da artık herkesin duvarında kitap, kahve ya da göl manzaralı resimler, fotoğraflar paylaşan hesapların son gönderileri var. Kitap okumayı değil de kitap şovmenliğini ya da kitap teşhirciliğini seviyormuşuz gibi enteresan bir alışkanlık edindik. Hepsinin müsebbibi sosyal medya.

Kitabın gösterişi olur mu demeyin. En güzel gösterişlerden biridir kitap. Sizi zeki, kültürlü ve bir o kadar da entelektüel görünmenizi sağlar. Kitap, bilgili bir insan tasavvuru ekler size. Elinizde kapağı cıvıl cıvıl, içinde tek bir kelime dahi yazmayan bir kitap olsa ve siz bu kitabı açıp vapurda, otobüste ya da parkta bahçede okursanız sizi görenler, eğer eğitim düşmanı cahiller değilse, bir kitap kurdu olduğunuzu ve en azından biraz kültür sahibi bir insan olduğunuzu düşünecektir.

Öte yandan son zamanların en çok artış gösteren eğilimlerinden biri de dergi; edebiyat dergileri. Kafkaokur, Ot, Kafa ve diğerleri. Kısaca kapağı afili ve güzel ama içeriğiyle zıt olan bu edebiyat dergilerinin kitlesi gün geçtikçe artıyor. Görsellik olarak muazzam olsa da edebi anlamda Posta gazetesi şiirleri tadında olan bu dergilerde, belirli bir akım ya da görüş etrafında toparlanmak gibi bir hedef yok. Bu durum da içine konabilecek her şeyin dergiye dahil edilmesine neden oluyor. Yakın bir zamanda içerik sıkıntısından dolayı yemek tarifi paylaşmasalar iyi.

Yazın tarihimizin gerileme dönemine girdiği, arada bir-iki yazarı çıkardığımızda Yirmibirinci Yüzyıl Türk Edebiyatının halinin çok da iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Bulanık bir anı haline gelen ihtişamlı Türk edebiyatından bize kalan yalnızca: Instagram edebiyatçıları ve Instagram okuryazarları.

Instagram okuryazarlığı adını vermeyi uygun bulduğum bu yeni okuryazar tayfanın, gerçekte kitap ya da kitap sevgisi, kültürü ile uzaktan yakından alakası yok.

Söz konusu Instagram okuryazarlığı, her alanımızı işgal eden bir hastalık haline geldi. Fakat bu konuda okuryazar olma ölçütünün sosyal medya üzerinden ölçülmesi hepsinden de daha üzücüdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.