Eleştiri

İzmir Marşı Neden Yasak? Neden “Siyasi” Kabul Ediliyor?

İzmir marşı neden yasak? Son zamanlarda tribünlerde “İzmir Marşı” sıkça söylenmeye başladı fakat İzmir Marşı, kimi çevrelerin rahatsız olmasına neden olmuş. Peki İzmir Marşının yasaklanması veya tasvip edilmemesinin nedeni nedir? İzmir Marşı neden tepki çekiyor? 

Birkaç olay ve gelişme ışığında İzmir Marşının neden yasaklandığını belirtelim. 

Antalyaspor taraftarının son Gençlerbirliği maçında İzmir marşını söylemesinin ardından Antalyaspor yazılı bir açıklama yaparak taraftarının siyasi malzeme olarak İzmir marşını kullanmamasını, İzmir marşının siyasi malzeme olarak kullanılmaması gerektiğine işaret eden açıklama ve detayları şöyledir: 

Kendilerine “her zaman ve her yerde destek veren kırmızı-beyaz renklere gönül vermiş bir kısım taraftarın” Gençlerbirliği maçının son dakikalarına doğru ortaya koyduğu bazı tezahüratları, birlik olma ruhuna uygun olmadığını ifade eden yazılı açıklamada ayrıca gençlerbirliği maçındaki tezahüratların milli duygularını kabarttığını fakat “bir siyasi partinin gerek referandumdaki “hayır” kampanyası sürecinde, gerekse cumhurbaşkanı adayı tarafından siyasi malzemesi haline dönüştürülmüş bir marşın siyasi fanatizmle söylenmesi açıkçası hoş bir davranış değildir.” ifadelerine yer verildi. 

Antalyaspor’un Twitter’dan yaptığı açıklamada son olarak şu sözlere yer verildi:

“Siyasi söylemleri belirten ve sadece bir tek siyasi parti tarafından kullanılan marş ve sloganları tribünlerde seslendirmek, yönetim kurulumuzun siyaset dışı kalma hassasiyetiyle uyuşmadığı için tasvip edilemezdir.”

Galatasaray ile Medipol Başakşehir arasında Türk Telekom Stadyumu’da oynanan ve Galatasaray’ın 2-0’lık skorla galip ayrıldığı müsabakanın son dakikalarında statta bulunan taraftarlar hep bir ağızdan İzmir Marşını söylemişti. Taraftar neden bu maçta söyledi? Rakip Başakşehir’di. 

Yine aynı şekilde Konyaspor, Kasımpaşa, Osmanlıspor ve Başakşehir’in rakibi olan takımlar da zaman zaman İzmir Marşını söylemişlerdir. 

Burada bir tepki söz konusu. Siyasi bir amaç, daha ağır basıyor. Atatürk sevgisi elbette farklı bir durum ama bunun siyasi bir söylem olmadığını söylemek kendini kandırmaktır. Bunu anlamak için İzmir Marşının statlarda söylenmeyen diğer dizelerine bakalım:

İzmir’in dağlarına bomba koydular

Türk’ün sancağını öne koydular

Şanlı zaferlerle düşmanı boğdular

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım feda olsun güzel vatana

Peygamber kucağı şehitler yeri

Çalındı borular haydi ileri

Bozuldu çadırlar kalmayın geri

Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa

Adın yazılacak mücevher taşa

Türk oğluyum ben ölmek isterim

Toprak diken olsa yatağım yerim

Allah’ından utansın dönenler geri

Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa

Adın yazılacak mücevher taşa

Taraftarların statlarda söylediği veya daha doğrusu bestelenen iki kıtası şöyledir:

İzmir’in dağlarında çiçekler açar

Altın güneş orda sırmalar saçar

Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar

Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa

Adın yazılacak mücevher taşa

İzmir’in dağlarında oturdum kaldım

Şehit olanları deftere yazdım

Öksüz yavruları bağrıma bastım

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım feda olsun güzel vatana

İzmir Marşı elbette ki milli duyguları kabartan, milli düşünceleri harekete geçiren ve Atatürk sevgisini artıran bir marştır. Bu marşa sadece bir “marş” şeklinde bakmamak gerekir. Kültürün taşıyıcı unsurlarından biri de sembol ve ritüellerdir. İzmir Marşı hem sembol hem de ritüeldir. Fakat burada objektifliği elden bırakmamak gerekir: Bu marş siyasi bir söylem olduğu için yasaklanmıştır. 

Peki yasak ne kadar doğru? Sansür etik midir? Bu sorunun cevabı elbette ki hayır. Taraftarın ne dediğinin ne söylediğinin ne önemi var? Bu bir tepkidir. Şu sorulara cevap vermek gerekir. İzmir Marşı söylediler ama;

1. Koltukları söküp attılar mı? 

2. Sokakta masum insanlara saldırdılar mı? 

3. Taraftarlar birbirlerini mi bıçakladı? 

4. Takım otobüsünü mü taşladılar? 

5. Meşale mi attılar? 

6. Stadı mı yaktılar? 

7. Küfür mü ettiler? 

Hayır. Hayır. Sadece İzmir Marşını söylediler. Ama artık ne kadar rahatsız oluyorsalar statlarda bile karşılar. Yasak nereye kadar? Sansür daha nereye gidecek? 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.