Araştırma

İsmailağa Cemaatinin Kurucusu Kimdir? Nasıl Kuruldu?

İsmailağa cemaati hakkında kamuoyunda büyüklü küçüklü, önemli önemsiz birçok bilgi yer alıyor. Cemaatin daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de AKP’ye oy vereceğini açıklamasının ardından cemaat hakkında çeşitli sorular da sorulmaya başlandı. Akla ilk gelen soru cemaatin kurucusu. Peki İsmailağa Cemaatinin kurucusu kimdir?

İsmailağa Cemaatinin manevi lideri, Ali Haydar Efendi’nin talebesi olan Mahmut Ustaosmanoğlu’dur. Mahmut Ustaosmanoğlu, 1927 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. Cemaatin tarafından “efendi hazretleri” olarak anılan Mahmut Ustaosmanoğlu, emekli olduğu 1997 senesine kadar İstanbul Fatih Çarşamba mahallesinde bulunan İsmailağa Camiinde görev yaptı.

İsmailağa Cemaati Hakkında

İsmailağa cemaati, Nakşibendiliğin Halidiye koluna mensup bir cemaattir. Cemaat, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Çarşamba semtinde bulunan İsmailağa Camiinde kurulmuş ve cemaatin merkezi burasıdır.

1929 senesinde Trabzon’un Of ilçesinde dünyaya gelen Mahmut Ustaosmanoğlu, ilk önce civardaki hocalardan ders almaya başladı. 16 yaşında hocası Zahit Kotku’dan icazet alan Efendi hazretleri, köyünde ders vermeye başladı. Ustaosmanoğlu, askerlik çağına gelmeden, henüz küçük yaşta kendi yetiştirdiği talebelerine “icazet” verme mertebesine ulaştı.

Ali Haydar Efendi

Mahmut Ustaosmanoğlu, köyünde hocalığa devam ettiği sırada, henüz 16 yaşında evlendi. 1952 yılında ise şeyhi olan Ali Haydar Efendi ile tanıştı. Askerlik vazifesini yerine getirdikten sonra Ali Haydar Efendi tarafından İsmailağa Camii’nde imam olarak görevlendirilen Mahmut Ustaosmanoğlu, 1954 senesinde İsmailağa Camii’nde görevine başladı ve imamlık görevini 1997 senesinde emekli olana kadar (43 yıl) devam ettirdi.

Cemaat İlk Nasıl Ortaya Çıktı?

Cemaatin kökü, semtteki İsmet Efendi tekkesine dayanıyor. Tekkenin şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi’nin tamir edip onardığı İsmailağa cami, Mahmut Osmanoğlu’nun 1960’lı yıllarda şeyhlik makamına geçip burada imam olmasından sonra cemaatin merkezi haline gelmiştir. İsmailağa Cemaati, Fatih’te geniş bir hakimiyet bölgesi kurmuştur.

İsmailağa Cemaatinin kökleri Fatih’te bulunan İsmet tekkesine dayanıyor. Ahıskalı Ali Haydar Efendi, tekkenin şeyhiydi. Ali Haydar Efendinin onardığı bu camii daha sonra cemaatin merkezi haline geldi ve İsmailağa cemaati özellikle İstanbul-Fatih’te geniş bir hakimiyeti alanı sağladı.

İsmailağa Cemaatinin en belirgin özelliklerinden biri bu cemaate mensup olan erkeklerin uzun sakallı, cübbeli, sarıklı ve şalvarlı olmaları ve kadınların kara çarşaf giymeleridir. Fakat cemaate mensup olan insanların yarısının da bu kıyafetlerin dışında normal hayatlarına devam ettiği biliniyor.

Menzil cemaati gibi İsmailağa Cemaatinin de çeşitli medya araçları bulunuyor. Cemaatin önde gelen isimlerinden biri olan Hüsnü Kılıç, cemaat üyelerinin sayısının 100.000’in üzerinde olduğunu ve cemaat bünyesinde pek çok iş adamı ve akademisyenin olduğunu sözlerine ekliyor.

Cemaatin İBDA/ C’ye yakın olduğuna dair iddialarda var. Cemaat her ne kadar bu iddialara karşı çıkıp yalanlasa da Mahmut Efendi’ye İBDA’cıların saygı duyduğunu belirtiyorlar. Nitekim, Nakşi kaynaklı İBDA/C’nin bu cemaate yakın olması pek tuhaf bir durum değil. Cemaatin içerisinde çok sayıda İBDA’cı olduğu söyleniyor.

İsmailağa Cemaatinin içerisinde Rize ve Trabzonluların yoğun olduğu biliniyor. Aynı zamanda Nakşibendiliğin bir kolu olduğundan cemaat içinde Kürtler de yer alıyor.

Cemaatin Önde Gelen İsimleri

• Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet Hoca)
• Abdülmetin Balkanlıoğlu
• Mustafa Özşimşekler
• Hüsamettin Vanlıoğlu
• Mehmet Talu
• Mahmud Eren
• Muhammed Yelkenci
• Abdullah Hiçdönmez
• Fatih Kalender
• İsmail Hünerlice

Merkezi İstanbul Fatih’te bulunan Çarşamba Mahallesi olan cemaat, daha çok kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ve Ali Bayram Öztürk cinayetiyle biliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.