Gündem

İstanbul’un Fethi Öncesi Kuşatmalar

İstanbul’un fethi öncesi Osmanlı Devleti tarafından İstanbul dört kez kuşatılmış fakat İstanbul’un fethi ancak 29 Mayıs 1453 tarihinde gerçekleşmiştir. İstanbul kuşatmaları 4 kez Osmanlı tarafından gerek deniz gerekse karadan kuşatılmış fakat alınamamıştır. Peki İstanbul kuşatmaları nedir? İstanbul, fetihten önce kaç kez kuşatılmıştır? 

1391

İstanbul, hem karadan hem de denizden kuşatılarak alınmak istenmiş fakat kuşatma daha çok Bizans’a gözdağı vermek için yapılmıştır. Öte yandan bu kuşatma 7 ay sürmüş ve kuşatma sonucunda Bizans’tan bazı imtiyazlar elde etmiştir. 

1395 

Yıldırım Bayezid, uzun süre kuşatma altında tuttuğu İstanbul’u ikinci kez kuşatılmıştır. Kış mevsiminin yaklaşması ve Haçlılardan dolayı kuşatmaya son vermiştir. 

1396

Yıldırım Beyazıd, İstanbul’u üçüncü kez kuşatmış fakat sonuç alamamıştır. Bu kuşatma sırasında Anadolu (Güzelce) Hisarı, yapıldı. 

1400 

Bizans İmparatoru’nun Avrupa ülkelerini yeni bir Haçlı İttifakı için örgütlemeye çalışması sonucunda Yıldırım Beyazıd İstanbul’u dördüncü kez kuşattı. Timur’un Anadolu’ya gelmesi üzerine kuşatma kaldırıldı. 

Bu kuşatma ile Bizans İmparatorluğuna İstanbul’da bir Türk mahallesi kurulması, bir cami inşa ettirilmesi, bir Türk kadı atanması ve bir de vergi ödemesi gibi çeşitli şartlar kabul ettirilmiştir. 

İstanbul, kuruluş dönemi padişahları tarafından dört kez kuşatılmış fakat bu kuşatmalarda istenilen sonuçlar alınamamıştır. Fetihe en çok yaklaşılan kuşatma Yıldırım Beyazıt tarafından yapılmış fakat Doğudan gelen Timur tehlikesine karşı bu kuşatma kaldırılmıştır. Nitekim Osmanlı Devleti Timur ile girdiği Ankara Savaşı’nı kaybetmiş ve devlet 11 yıl Fetret Dönemi yaşamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.