Sağlık

Jinekolog Nedir? Nasıl Olunur? Görevleri Nelerdir?

Jinekolog, uzmanlık alanı kadın sağlığı ve kadın hastalıkları üzerine olan doktorlara verilen isimdir. Jinekologların görevlerinin ne olduğunu ve araştırma/inceleme alanlarının neleri kapsadığını anlamak için “jinekolojinin” tanımına bakmakta fayda vardır. Jinekoloji kısaca şudur:

Jinekoloji, kadın sağlığı ve kadın hastalıklarını inceleyen/araştıran bir bilim dalıdır. Özellikle kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı olmak üzere iki konuda eğitim verilen tıp fakülterinde obstetrik, bir diğer ifadeyle doğum ve ilgili patolojileri dışarda tutan fakat bir noktada onkolojiyi de içinde barındıran bir bilim dalıdır.

Bu bilim (Jinekoloji bilimi) ile ilgilenen, kadın hastalıkları üzerine araştırma ve inceleme yapan, kendisi bu alanda geliştiren/geliştirmek isteyen uzman doktorlara jinekolog adı verilir.

Bazı jinekolojik hastalıkları şöyle sıralamak mümkündür:

  1. Myomlar
  2. Anormal PAP SMEAR
  3. Serviks Kanseri
  4. Kondilom (Genital Siğiller)
  5. Vulvar Kaşıntı
  6. Pelvik Enfeksiyon
  7. Vajinal Kaşıntı
  8. Over Kistleri Kitleleri
  9. Anormal Vajinal -Uterin- Kanama
  10. Polikistik Over Sendromu

Bu hastalıkların dışında kürtaj ve kadınlarda görülen diğer enfeksiyon riski taşıyan diğer rahatsızlıklar da bu hastalıklara dahil edilebilir.

Jinekologların Çalışma Yerleri Nelerdir?
  • Devlet Hastaneleri
  • Özel Hastaneler
  • Poliklinikler
  • Tıp Merkezleri
Jinekolog Nasıl Olunur?

Tıp Fakültesini bitiren adaylar Tıpta Uzmanlık Sınavı adı verilen sınava girerek kendi uzmanlık alanları jinekoloji üzerine yapabilirler.

Türkiye’de özellikle pek çok alanda olduğu gibi jinekoloji alanında da ciddi eksikler göze çarpıyor. Tıp fakültesi mezunu öğrencilerden de jinekoloji alanına talebin diğer alanlara nazaran az olduğunu düşündüğümüzde Türkiye’de jinekologların sayısının bir hayli az olduğunu görüyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.