Hayvanlar

KEDİLERLE İLGİLİ HER ŞEY

Soğuk havaların vazgeçilmez soba arkası aranan hayvanıdır kediler. Uykuları insanlara huzur verir, insanları dinlendirir. Böyle bir görüntü olması bile kedi sahibi olmaya özendirir. Tüyleri, göz renkleri, bakışları, mırlamaları yani kısacası kediler hakkında her şey bir süre sonra ilgi çekici hale gelebiliyor. Kediler; dilsiz olduklarından dolayı zararsız, çekingen miyavlamaya sahip, yalvarmaya benzer gülüşlü, düşünemediği için de tehlikesiz dosttur.

Tavuklar kadar yararlıdır. Köpek kadar vefa beklenmese de sevimli duruşları bile insanı etkilemektedir. Son zamanlarda özellikle komik ve düşündürücü halleri ile internette de birçok videoları paylaşılmaktadır. Yalnızca süs ya da eğlence yaratığı değildir. Ayrıca belirli kemirgenlerin de düşmanıdır.

Kedilerin Belirgin Özellikleri

Kediler iki farklı öbekte incelenir. Uzun tüylü ve kısa tüylüler olarak ayrılırlar. Kediler evcilleştirilmelerine rağmen yine de bağımsızlıklarını korumayı başaran nadir türlerdir. Kedilerin kendilerine özgün olan dilleri vardır. Mırıldandığında mutlu olur ve sadece insanlara miyavlarlar yani kedilere miyavlamazlar. Tükürürler, homurdanırlar ve tıslarlar. Bağırışları yalnızca insanlara değil düşmanlarına da karşıdır. Acı, korku, öfke ve mutluluklarını belirtirler. Evcil ve yabani kediler arasında çeşitli benzerlikler bulunmaktadır. Tırnaklar; sivri ve kıvrıktır. Avlarını yakalamaya elverişli tırnakları vardır. İç tarafa çekebilen tırnaklar doğal olarak gizlidir ve gerektiğinde dışa çıkar.

Ön ayaklarında beşer arka ayaklarında dörder parmak bulunsa da altı veya yedi parmak da görülen kedi vardır. Yaşamları boyunca iki defa diş çıkarırlar ve yirmi adet süt diş vardır. bu yirmi diş 6 aylıkken dökülür ve onların yerine otuz sürekli kalıcı diş çıkar. Köpek dişleri çok uzundur ve keskindir. Avlamada oldukça işine yarar. Dilleri pürtüklü, yassı ve uzundur. Kemiğin üstünde bulunan tüm etleri yalayıp temizleyebilirler. Ayrıca dillerini bedenlerinin temizliğinde de kullanırlar. Kedilerin en gelişmiş duyusu görme duyusudur. Geceleri avlanırlar. Hareket halindeki bir şeyi duran bir şeye göre daha net görürler. Uzaklığı kestirmede oldukça ustadırlar. İşitme duyuları da oldukça gelişmiştir. İnsan kulaklarının duyabildiğinden daha yüksek frekanstaki sesleri bile kolaylıkla işitebilirler. Ayırca kedilerle ilgili filmleri görmek için buraya tıklayınız.

Kedilerin Beslenme Ve Bakımları

Kedilerin beslenmeleri sağlıklı kalmaları için oldukça önemlidir. Bilinçli, dengeli ve düzenli beslenme gereklidir. Gıda konusunda oldukça seçici olan bu hayvanlar veteriner hekime danışılarak beslenmelidir. Düzenli bir beslenme şekline ancak o zaman karar verilebilir. Yaşı, yaşam şekli, ırkı gibi durumlar beslenme ve bakımını etkileyecektir. Rutin kontrolleri, aşıları, tırnak yapıları, aylık taramaları kedi bakımında önemli bir yerdedir.

Kediler Hakkında Pek Bilinmeyenler

Vücutlarında 290 kemik ile 517 kas bulunur.

Kediler uykucu hayvanlardır.

Oldukça meraklıdırlar ve her şeyin içine girmeye, meraklarını gidermeye çalışırlar. Bunun için her yolu denerler.

Kediler okşandıklarında kan basınçları düşer ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

185 derecelik görüş açıları vardır.

Karanlıkta insanlardan 6 kat daha çok görürler.

Kedilerin bıyıkları hassastır ve ani hareketler hemen algılanmaktadır.

33 farklı ırkları vardır ve 500 milyonun üstünde evcil kediler bulunmaktadır.

Köprücük kemikleri yoktur ve kafalarının girebildiği her yere sığarlar.

İşitsel duyuları insan ve köpeklere göre daha çok gelişmiştir.

Yavru kedinin sağlıklı bir yetişkin haline gelmesi için 3 aydan az olmayacak bir süre annesi ile beraber yaşaması gerekir. Annesinin verdiği sosyal disiplini alır ve söz dinleyen, sakin bir kedi haline gelir.

Kediler mırlamayı çok severler. Sakin, mutlu ve huzurlu olduklarında mırlarlar.

Mükemmel sezgileri, akılcı duyarlılıkları ve asil ile mantıklı kişilikleri vardır.

Hayatlarının büyük bir kısmını kendilerini tımar ederek geçirirler.

Kaynaklar

1- https://ankaragundem.com.tr/kedi/kediler-kac-gun-ac-kalir-h1590.html

2- https://tr.wikipedia.org/wiki/Kedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.