Hayvanlar

Kıl Keçisi Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Nerelerde Yetişir? Ormana Nasıl Zarar Verir?

Ülkemizde çok eski tarihlerden beri küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Ülkemizde 2012 senesi itibariyle küçükbaş hayvan sayısı 40 milyona yaklaşmıştır. Kıl keçisi de bu küçükbaş hayvanlar arasında Türkiye’de yetiştirilen önemli bir türdür. Peki kıl keçisi nedir? Nasıl bir hayvandır? Kıl keçisi ülkemizde daha çok hangi illerde ve hangi bölgelerde yetiştirilir? 

Coğrafyada “Türkiye’de Hayvancılık” konusunun “Küçükbaş Hayvancılık” alt kategorisinde yer alan kıl keçisi ve kıl keçisi hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Kıl Keçisi Nedir? 

Kıl keçisi, Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki iklim tiplerine ve doğa koşullarına uyum sağlamış bir türdür. Yeterli düzeyde beslenmesine ihtiyaç duyulmayan, kötü şartlarda da yetiştirilebilen kıl keçisi, sağlam bir vücut yapısına sahiptir. Sıcak ve soğuğa karşı dayanıklı olan kıl keçisi, aynı zamanda uzun yürüyüş kabiliyetine de sahiptir. 

Türkiye’de Kıl Keçisi 

Türkiye’de keçi yetiştiriciliğinde iki tür ön plana çıkmaktadır. Bunlar kıl keçisi ve tiftik keçisidir. %96 oranla kıl keçisi, Türkiye’de en çok yetiştirilen ve tercih edilen keçi türüdür. 2011 yılı itibariyle Türkiye’de 8 milyondan fazla kıl keçisi bulunmaktadır. 

Kıl Keçisi Nerelerde Yetiştirilir? 

Koyuna nazaran tabiat koşullarına daha dayanıklı ve çok daha kolay beslenebilir olmasından dolayı daha çok eğimli arazilerde ve dağlık alanlarda yetiştirilir. Kıl keçisi, özellikle Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde, dağlık, engebeli ve ormanlık alanlarda oldukça fazla görülmektedir. Akdeniz bölgesinde bulunan maki alanlarından dolayı buralar kıl keçilerinin doğal otlak alanlarını oluşturmaktadır. 

Neyinden Yararlanılır? 

Kıl keçileri daha çok sütünden yararlanılmak için yetiştirilen bir türdür. Kıl keçileri, sütünden yararlanılmak için yetiştiriliyorsa bakımı oldukça kolaydır. Fakat kıl keçisinin yünleri fazla değerli değildir. Kıl keçisinden elde edilen yünler daha çok yerel olarak kilim, urgan vb malzemelerin yapımından kullanılır. 

Nasıl Beslenir? 

Kıl keçileri, daha çok ormanlık ve fundalık yerlerdeki filizleri ve sürgünleri yiyerek beslenirler. Öte yandan kıl keçileri çeşitli otlarla ve dallardaki yaprakları yiyerek de beslenmektedirler. 

Ormanlara Nasıl Zarar Verir

Ormanlık ve fundalık alanlardaki filizleri ve sürgünleri yiyerek beslenen kıl keçileri, buralara oldukça fazla zarar verir. Kıl keçilerinin ormanlaştıracak verdiği zararlar ise genel kabul gören bir şeydir. 1956 yılında ülkemizde bulunan kıl keçisi sayısı 19 milyonken bu oran 2013 yılı itibariyle 9 milyonun altındadır. Çevre ve Orman Bakanlığının hazırladığı rapor doğrultusunda da kıl keçilerinin sayısının 2 milyona indirileceği belirtiliyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.