Sağlık

Kolesterol Yüksekliği Kaşıntı Yapar mı?

Kolesterol rahatsızlığı kandaki yağ miktarının artış göstermesinden kaynaklanmaktadır. Aşırı sigara tüketimi, yüksek lipoproteinin kanınızda var olması, düzensiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam sürüyor olmanız kolesterolünüzün yükselmesine sebep olur. Kolesterol yüksekliğini anlamanız gerekli kontrolleri yaptırmadan biraz zor olabilir. Genelde insanlar kalp ve damarlarda yaşanan sıkıntılarının ardından kolesterol yüksekliğinin farkına varabiliyor. 

Yüksek kolesterol bazen göz çerçevesinde, ellerinizin üst kısımlarında ve ayaklarınızda kabarıklıklara yol açabilmektedir. Bu kabarıklıklar ufak yağ bezelerine benzerlik göstermektedir. Fakat bu kabarıklıklar vücudunuzda kaşıntıya sebep olmaz. Yani kaşıntı artışı ile kolesterol olup olmadığını anlamanız imkansızdır. Fakat bazı kolesterol tedavilerinde kaşıntı durumu bir yan etki olarak geçmektedir. 

Kanda bulunan lipid değerlerini düşürmek için ilk önerilen yol diyettir. Fakat diyet ve sporun çaresiz kaldığı durumlarda hastalar lipid düşürücü ilaçlara başvurmaktadır. Lipiddüşürücü ilaçlar sayesinde vücuttaki kolesterol ve LDL üretimi azaltılmaktadır. Bu ilaçların bazı yan etkileri hastalığı taşıyan insanlarda görülebilir. Yan etkiler ise kaşıntı başta olmak üzere yüz kızarması ve karaciğer sorunları getirebilir. Lipid düşürücü ilaçlarda bulunan Omega 3 yağ asitleri sayesinde kolesterol tedavileri daha verimli geçmektedir.

Buradan çıkarabileceğimiz sonu içe kolesterol yüksekliği kaşıntı yapmamaktadır. Fakat kolesterol kontrolü için kullanılan ilaçlar kaşıntı gibi yan etkiler gösterebilir. Damarların tıkanıklık göstermesi zaman içerisinde kalp sıkışmalarına, kalp çarpıntılarına ve ağrılı sancılara sebep olabilir. Bu yüzden kolesterol kalp ritmini bozabilir. Kolesterol yüksekliği yaşayan bireyler zaman zaman psikolojik olarak kaşıntı yaşayabilir. Fakat yaşanan bu kaşıntılar kolesterol yüksekliğini ifade etmemektedir. İhtimal üzerine kullanılan ilaçlar bazen bireylere gösterdiği yan etkiler yüzünden zarar verebilir. Doğru tedavi ve teşhis için düzenli kolesterol testleri uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Kolesterol yüksekliğini düşürmek ve kalp ritimlerinizi düzene sokmak için az doymuş yağ tüketmeniz gerekmektedir. Yediğimiz bol yağlı etler damar tıkanıklıklarına yol açtığı için az yağlı hatta yağsız et tüketimi önerilmektedir. Bitkisel besinlerde kolesterol miktarı bulunmadığı için günlük tüketilen meyve ve sebzeler de kolesterol yükselişini önlemektedir. 

Aldığınız tüm önlemlerin yanı sıra kolesterol yüksekliği genetik olarak kanınızda bulunabilir. Bütün önerilere uymanıza rağmen kanınızda ki kolesterol oranını hala dengede tutamıyorsanız uzmanlar kolesterol ilacı kullanmanızı önerecektir. Bu ilaçların prospektüsünü incelediğinizde kolesterolü kontrol altında tutabilmek için kaşıntı gibi yan etkiler yaşayabileceğinizi göreceksiniz.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kolesterol beraberinde kalp hastalıkları ve felç gibi ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirmektedir. Kolesterol arter damarlar içerisinde biriken ve tıkanmaya sebep olan bir yağ oluşumudur. Bu durum zaman içerisinde sıkışmalara ve ağrılı sancılara sebebiyet verir. Gözlerinizin etrafında ve cildinizde oluşan sarı lekeler yüksek kolesterol belirtileridir diyebiliriz. Göğüs ağrıları, bacaklarda yaşanan ağrılar ve damarda oluşan kan pıhtılaşması yüksek kolesterole işaret etmektedir. Son olarak arteriyoskleroz belirtileri de kolesterol düzeyinizin yüksek olduğuna işarettir.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.