Ekonomi

Kredi Tahsis Ücreti Yasal Mıdır? Nasıl Geri Alınır?

Günümüzde kredi, pek çok insan tarafından ihtiyaç duyulan gereksinimlerden bir tanesi halini almıştır. Bu nedenle kredi almak üzere bankalara giden vatandaşlar, kredi tahsis ücreti ile karşılaşmaktadır. Kredi tahsis ücreti, gerek bireysel, gerekse kurumsal kredi başvuruları için uygulanmakta olan, bankaların kredi işlemleri adına talep etmekte olduğu ek ücreti ifade etmektedir. Bu ücret, içerisinde başvuru yapılan bankanın, kredi başvurusunda bulunan vatandaş için yaptığı araştırma masrafları, krediyi verme sürecinde olan diğer masraflar, evraklar, kâğıtlar, kırtasiye malzemeleri, banka personelinin emek ücreti ve zaman gibi konuları içerisine almaktadır. Bu durum, bazen dosya masrafı adıyla da anılmaktadır.

Bu nedenle kredi tahsis ücreti talep edilen vatandaşlar, sıklıkla bunun yasal olup olmadığını ve geri almayı nasıl yapacağını merak etmektedir. 

Kredi Tahsis Ücreti Yasal Mıdır?

Kredi tahsis ücretinin, bazen dosya masrafı olarak da adlandırıldığını yazmıştık. Ancak bu iki kavram her ne kadar aynı oranlarda alınmakta olsa da, aynı şeyi ifade etmemektedir. Bunun nedeni, dosya masrafı olarak bilinmekte olan ücretin, alınan bir karar sonucunda iade edilmesinin zorunlu yapılmasıdır. Yönetmelik kararınca, kredi tahsis ücreti talep etme hakkı, bankalara tanınmıştır. Dosya masrafı, tek seferde alınmaktayken, kredi tahsis ücreti aylara yayılarak alınmaktadır.

Ancak söz konusu kesinti, belirlenmiş olan miktarda, bunu aşmadan ve belgelendirerek yapılmak zorundadır. Yine makul olmayan, haksız ve belgesiz kesintilerde, kredi talebinde bulunan kişiye iade hakkı verilmektedir.

Kredi Tahsis Ücreti Nasıl Alınır?

Kredi tahsis ücretini alabilmek için, tutara göre başvuru yapılmaktadır. Buna göre 3 bin Türk Lirası altında olan tutarlar için tüketici hakem heyetine, üzerinde olan ücretler içinse tüketici mahkemelerine gidilmelidir. Buraya gitmeden önce, ilgili bankadan bu ücreti göstermekte olan bir belge alınması gerekmektedir. Bundan sonra tüketici hakem heyetleri, ücret talep etmemektedir. Mahkemeler ise, giderleri depolayarak, dava kazanılırsa karşı taraftan talep etmektedir.

Bunun için ilgili kuruma giderek, durumu detaylı şekilde anlatıp, dilekçe doldurduktan sonra kurumdan gelecek olan karar beklenmelidir. Bu bekleme, yoğunluk oranlarına göre farklılık arz etmektedir. Ardından gelen karar olumlu yöndeyse, bu karar belgesini de yanınıza alarak, ilgili bankaya giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu durumda bankalar, kredi tahsis ücretini size iade edecektir.

Ancak size bunu ödemeyi reddederlerse, bu durum için de bir çözüm yer almaktadır. Ödemenizi alamazsanız, bankanın bu kararı ile kendi talebinizi icraya sunarak, durumu açıklamanız gerekmektedir. Bu konuda başvuru yapılırken, ilamlı icra talep edilmelidir. İcra, takibi gerçekleştirdikten sonra ilgili bankaya ödeme emri gönderecektir. Bunun için 7 günlük bir süre tanınmaktadır. Bu süre içerisinde, banka size ödeme yapmak zorundadır. Eğer ödeme yapılmazsa, haciz işlemlerinin başlatılacağı da bankalara, gerekli merciler tarafından bildirilmektedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.