Edebiyat

Leylim Ley Şarkısındaki Anlatım Bozukluğu

Sabahattin Ali’ye ait olan Leylim Ley isimli şarkı, bugüne kadar pek çok sanatçı tarafından seslendirildi. Şarkı, yazılmasının üzerinden yıllar geçse de hala akıllarda. Leylim Ley şarkısı üzerine pek çok şey söylenebilir fakat bu yazımızda Leylim Ley şarkısında geçen bir anlatım bozukluğundan söz edeceğiz. 

Anlatım Bozukluğu Nerede? 

Türkünün ikinci ve en akılda kalan beşliği şu şekildedir:

Ayin şavkı Vurur Sazım Üstüne Leylim Ley 

Söz Söyleyen Yoktur Sözüm Üstüne  Leylim Ley 

Gel Ey Hilal Kaşlım Dizim Üstüne  Leylim Ley 

Ay Bir Yandan Sen Bir Yandan Sar Beni 

Leylim Ley Leylim Ley Leylim Ley

Dil ve anlatımı 5’le geçen öğrenciler anlatım bozukluğunu “şak” diye buldular. Bulamayanlar için yukarıdaki beşliğin dördüncü mısrasından bir anlatım bozukluğu var. 

“Ay bir yandan sen bir yandan sar beni”

Anlatım bozukluğunun nedeni ise yüklem eksikliği. Şöyle ki;

“Ay bir yandan sar beni” şeklinde bir cümle anlam bakımından eksiktir. “Sen sar” cümlesi doğrudur. Ama “Ay sar” cümlesi yanlıştır. Buradaki anlatım bozukluğu, ay bir yandan sarsın; sen bir yandan sar beni” olduğunda düzeltilebilir. 

Türkülerde, Şarkılarda Anlatım Bozukluğu Aranmaz

Türkülerde veya şarkılarda anlatım bozukluğu aranmaz. Sebebi ise musikinin daha çok ön plana çıkmasıdır. Fakat türkülerimizde buna benzer anlatım bozuklukları az olduğundan, Leylim Ley türküsünde de bu kusur göze çarpıyor. 

Galat-ı Meşhur Olmuştur? 

Bir kelimenin veya söz öbeğinin yanlış kullanımının doğrusunun önüne geçmesine “galat-ı meşhur” adı verilir. Leylim Ley türküsünde de bunun bir örneği vardır. Yanlışı, doğrusunun önüne geçmiştir. Her ne kadar galat-ı meşhur” kelimeler için olsa da özü bakımından aynıdır. Hem ne demişler:

“Galat-ı meşhur, lügat -ı fasihten evladır.” 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.