Gündem

Medya Kimlerin Kontrolünde? İstatistiklerle Türkiye’de Medya

Türkiye’de medya bağımsızlığı, halk tarafından önemsenmeyen ve hükumet tarafından dikkate alınmayan ancak uluslararası alanda ciddi krizlere neden olabilecek bir meseledir. Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte haber kaynakları her ne kadar çoğalsa da ana akım medya, devletin kontrolü altında. Medyanın bir propaganda aygıtına döndüğü ülkemizde medyanın durumuna istatistiklerle göz atalım: 

Yukarıda yer alan grafikte, hükumete yönelik eleştirilerin en çok ve en az yapıldığı ülkeler sıralanmış. Ülkemiz, bu listede Pakistan, Güney Afrika ve Rusya’dan da aşağıda. Bu grafiğe halkın %52’si hükumetin yaptıkları politikaları eleştirmeye sıcak bakıyor. Geri kalan %48’lik kısım ise hükumetin eleştirilecek bir politika uygulamadığı kanısında. 

Yukarıda yer alan grafiğe göre, medya kanallarının %40’ını 8 şirket oluşturuyor. Bu şirketlerden Demirören Holding‘in Doğan Haber Ajansı‘nı satın almasının ardından Türkiye’deki medya kanal ve kuruluşlarındaki payı %6’dan %16’ya çıkmış; listede Ciner Holding %5; Doğuş ise %4 ile Türkiye’deki medyanın en güçlü isimleri arasında. Şimdi bu holdinglerin hükumet ile arasındaki ilişkiye değinelim. 

Yukarıda yer alan grafiğe göre, Türkiye’deki toplam 10 gazetenin toplamda 7 şirket veya holdinge ait. Bu gazeteler arasında Sözcü Gazetesi dışında hükumet karşıtı yayın yapan bir başka gazete daha yok. 

Yukarıda yer alan grafikte ise 10 televizyon kanalının toplamda 7 şirkete ait olduğu gösteriliyor. Yine bu televizyon kanalları arasında bir tanesi (FOX TV) hariç diğerlerinin tamamı yandaş kanallar. Bu istatistik, tek başına bir anlam ifade etmeyebilir ancak Konda‘nın AKP Seçmeni Raporu‘nda yer alan ifadeler, oldukça çarpıcı: AKP seçmeninin %36’sı hiç internete girmiyor, sansür uygulamasından memnunlar, seçmenin tercih ettiği televizyon kanalları sırasıyla %26 oranıyla Atv, %19 ile TRT ve %17 ile A Haber. 

Yukarıda yer alan grafikte, Türkiye’deki en çok tıklanan haber ve içerik sitelerinin hangi kurum veya şirkete ait olduğu gösterilmiş. Bunlar arasında Onedio, Sözcü ve Memurlar.Net dışında diğerleri de yine yandaş haber portalları arasında yer alıyor. 

Türkiye’de medyanın durumunu en iyi özetleyen söz, bundan yaklaşık 80 yıl önce Hitler’in Propaganda Bakanı Goobbels tarafından söylenmiş: 

”Bana vicdansız bir medya verinsize bilinçsiz bir halk sunayım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.